Вчера премиерът в оставка Бойко Борисов отново промени вижданията си и заяви, че, ако Патриотичният фронт състави кабинет, ще го подкрепят, макар и само заставайки зад определени политики, защото им го дължи.

Съпредседателят на Патриотите Валери Симеонов веднага заяви, че ако президентът им връчи мандат за съставяне на кабинет, ще се опитат да направят такъв като запазят голяма част от успешните министри на правителството в оставка. Като такива лидерът на НФСБ посочи Владислав Горанов, Теменужка Петкова, Ивелина Василева, Лиляна Павлова, Петър Москов и Николина Ангелкова.

"Благодаря на Патриотичния фронт за оценката за моята работа. Но няма как да останем нито, аз нито моите колеги от ГЕРБ - тези, които сме двигатели на икономическия екип на ГЕРБ, които сме участвали в писането на управленската програма", отвърна обаче Павлова тази сутрин по bTV.

Тя добави, че партията ще подкрепи Патриотите, ако правят кабинет, но без да участват с министри, а само ще подкрепят политики, а те, като мандатоносител, трябва да намерят експерти, които да реализират програмата му.

Аз продължавам да смятам, че смисленото решение в момента не е да се подкрепи правителство на коалиция „Обединени патриоти”, заяви обаче в същото време по Нова телевизия финансовият министър в оставка Владислав Горанов.

Запитан дали влиза в ролята на опозиция на Бойко Борисов, той отвърна, че е лоялен към него, но това е личното му мнение. Той беше против и подаването на оставка на кабинета.

„За мен най-правилното решение е да минем през избори. Според мен не трябва да се правят опити за ново правителство в този парламент, то няма да бъде силно и няма да има достатъчната подкрепа", подчерта Горанов.

По думите му всеки парламент, в момента, в който не може да излъчи стабилно управление, застанало зад ясна доктрина, трябва да се разпуска веднага. Управлението не трябва да е самоцел на никого, категоричен бе той.

„Няма нищо драматично, което се случва в момента. Държавата е далеч от ръба на някакъв колапс. Няма от какво да се спасява България, освен от популизма. Властта няма да изчезне. Няма да има нито един ден, в който страната няма да има министър-председател”, каза още Горанов по повод коментарите на ПФ, а и на РБ, че страната ще бъде хвърлена в месеци безвластие, ако се стигне до служебен кабинет и предсрочни избори напролет.

От БСП предлагат те да се състоят още на 26 март.

Останалите министри, посочени от Валери Симеонов, все още не са коментирали биха ли приели да влязат в кабинет на ПФ.

Главчев: Може би ще си разменим ролите с ПФ

В ПГ на ГЕРБ не е обсъждано становището на премиера, че партията може да подкрепи правителство в настоящия парламент с мандат на друга политическа сила, коментира междувременно пред БНР зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

По думите му обаче не било изненада отговорното поведение на политика Бойко Борисов, защото всички приказки, че той е диктатор, който си взима сам решенията, нямали нищо общо с действителността.

На въпрос могат ли министри да останат в кабинет на ПФ, той отговори:

"Може би ще си сменим ролите с ПФ, който досега подкрепяше, без да участва в изпълнителната власт. Сега може би ние така ще го подкрепим, но това подлежи на обсъждане."

Днес се очаква и РБ да реши дали би подкрепил кабинет или би взел мандат.

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?


КРЪСТОСАН ОГЪН: Павлова срещу Симеонов за министри от ГЕРБ в кабинет на ПФ