Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след края на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

Патриотите вече заявиха, че биха взели мандата за съставяне на кабинет, ако получат подкрепа от другите партии.

"Аз няма да съм министър-председател, аз мога да съм премиер само когато е с мандата на ГЕРБ и когато ГЕРБ е спечелил изборите, тогава имам самочувствието, самоувереността и политическата отговорност да нося цялата отговорност", каза още премиерът в оставка.

По думите му, който иска да направи нов кабинет в рамките на този парламент, трябва да си излъчи премиера, министрите и да си носи отговорността за управлението във всички стъпки, както кой го е правил 2 години със своите министри и партия.

"Ние преди две години предложихме коалиция на РБ. Предложихме и на ПФ. Те казаха тогава: ние няма да влизаме, не искаме да участваме във властта, само ще подкрепяме дадени решения. Това им го дължа и аз - ако рекат да направят правителство, да си излъчат премиер, министри, така че да носят отговорност", подчерта Борисов.

На директен въпрос дали това значи, че ако ПФ направи правителство, ГЕРБ ще го подкрепи, той отговори, че оставя на колегите си и от ПФ, и от РБ да поемат отговорност и да вземат решения.

Борисов приветства президента, че за пореден път се опитал да носи цялата отговорност. Според Борисов обаче няма някакъв резултат, а заседанието е било по-скоро политическа консултация за бъдещето оттук насетне.

"За мое съжаление, аз истински и най-добронамерено очаквах президентът, защото той е избран - г-н Радев, да бъде тук и да чуем какво мисли. Обяснението, че ще има класифицирана информация някак си не ми се вижда сериозно", каза още Борисов по повод отказа на Румен Радев да участва в заседанието с мотива, че още не е встъпил в длъжност.

Борисов коментира и резултатите от референдума:

"След първия тур, когато бяха гласувани трите точки на референдума, сме длъжни да ги приведем в сила. Това, което са си надробили партиите, трябва да си го изсърбат. Изпълняваме си ангажиментите всеки ден. Усещането ми е, че другите сега почват да осъзнават и да оспорват решението на референдума".

Самият Росен Плевнелиев настоя, че не иска да прави служебен кабинет и заяви, че смята да връчи третия мандат (след като и ГЕРБ, и БСП вече заявиха, че ще върнат първите два - б.р.) на политическата сила, която има най-голям шанс да опита да състави правителство.

Заседанието на КСНС се проведе с тема "Актуалната политическа обстановка в страната и набелязване на мерки за излизане от политическата криза".

Присъстваха лидерите на парламентарно представените групи, министрите в оставка Румяна Бъчварова, Николай Ненчев, Владислав Горанов и Даниел Митов, както и председателят на НС Цецка Цачева.

Вижте снимки >>

АНКЕТА: Нов кабинет или предсрочни избори?