Президентът призова САЩ да представят доказателства за използването на химически оръжия в Сирия пред съвета за сигурност на ООН.

Той изрази увереност, че сирийското правителство не е използвало химически оръжия и че става дума за провокация от страна на хора, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт и да се сдобият с подкрепата на могъщи участници в международните дейности като САЩ.

Държавният глава подчерта, че ако САЩ започнат едностранни военни действия на сирийска територия, това би било много тъжно и бил увеличило жертвите сред цивилното население.

Путин прикани американския си колега Барак Обама, който е Нобелов лауреат за мир, да се замисли за жертвите на евентуалния удар по Сирия, предаде БТА.

Руският президент посочи, че досега не е говорил с Обама за Сирия, но изрази увереност, че срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург идната седмица ще е подходяща платформа двамата да дискутират сирийската криза.

Държавният глава коментира решението на британския парламент да не подкрепи военни действия в Сирия и посочи, че то е било неочаквано за него.

По думите му, позицията на британския парламент показва, че дори във Великобритания, която е основен геополитически съюзник на САЩ, „има хора, които се ръководят от националните интереси, здравия разум и оценяват суверенитета”.

Москва към Вашингтон: Не пренебрегвайте ООН

Москва е уведомила по дипломатически път Вашингтон, че военна акция срещу Сирия, осъществена без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, би станала нарушение на нормите на международното право.

От руска страна беше изказано убеждение, че всяка силова акция срещу Сирия, осъществена от САЩ без съгласието на Съвета за сигурност на ООН, би станала акт на агресия и грубо нарушение на нормите на международното право, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на министерството на външните работи на Русия след среща на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков с посланика на САЩ в Москва Майкъл Макфол.

По-рано днес председателят на Комитета за международни отношения на Руската Дума Алексей Пушков обяви, че в края на тази седмица САЩ ще проведат военна операция срещу Сирия.

Меркел разкритикува Москва и Пекин

Канцлерът на Германия Ангела Меркел остро разкритикува поведението на Русия и на Китай в сирийската криза, като посочи, че те отслабват авторитета на ООН. 

Русия и Китай, които заедно със САЩ, Франция и Великобритания са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН, блокираха няколко проекторезолюции на СС, осъждащи режима на Башар Асад. И двете страни се противопоставят на военна интервенция в Сирия.

Иран призова Турция за съвместни действия в региона

На фона на напрегнатата обстановка в Сирия, Иран призова Турция за съвместни действия в района. Посланикът на Иран в Анкара Али Ръза Бигдели заяви, че двете държави трябва да намерят регионално разрешение на всички проблеми в Близкия изток, както и да попречат на опитите отвън да се разединят мюсюлманите.

Турция иска пълноценна, а не ограничена военна намеса

Турският премиер Реджеп Ердоган заяви, че предложения от САЩ план за "ограничена" намеса в Сирия не устройва страната му.

Инспекторите на ООН напуснаха с взетите проби за химическо оръжие Сирия. Предполага се, че ще са им нужни до 2 седмици за установяване на резултат от пробите за химическо оръжие. След това те ще подготвят доклад до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който следва да го предостави на Съвета на сигурност на ООН, който ще го оповести пред света.

Анкета: Очаквате ли военна намеса в Сирия?