Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Бойс и Н.Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ в България се срещнаха с председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник -председател на партията Цветан Цветанов. Висшият държавен чиновник проведе разговор и с председателя на БСП Корнелия Нинова.

Цветанов и Бойс обсъдиха двустранните отношения между България и САЩ, като отбелязаха високото ниво на сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес. Подчертана бе важността на България за стабилността в регионите на Западните Балкани и Черно море. Двамата отчетоха, че затвърждаването на стратегическото партньорство САЩ-България и САЩ-ЕС е от ключово значение за успешното противодействие на опитите на трети страни за дестабилизиращо влияние в ЕС и региона, за уронване на демократичните ценности и за системно незачитане на международното право. Двамата дадоха висока оценка за двустранните срещи в последните месеци, сред които срещите на премиера Бойко Борисов с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк и със зам.-държавния секретар Джон Съливан в София.

Сред обсъжданите по време на разговора теми бяха още енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници, както и сътрудничеството в сектор "Сигурност" и обмена на добри практики и експертиза.

Снимка: БСП

По време на разговора на "Позитано 20" бяха дискутирани двустранните отношения между Република България и САЩ, сред които търговско - икономическите отношения, сътрудничеството в областта на отбраната и развитието на енергетиката. Предстоящите решения по тези въпроси трябва да отчитат националния интерес на България и интересите на ЕС, заяви Корнелия Нинова. "Ние подкрепяме изграждането на интерконекторните връзки с нашите съседни държави и когато управлявахме, работихме с конкретни мерки за тяхната реализация. Що се отнася до модернизацията на българската армия, гласувахме за нея, но при решението за закупуване на техниката, трябва да се изчака решението на експертната група. Ние не се месим в нейната работа"- отбеляза лидерът на БСП.

Поставени бяха въпросите, свързани с подписване на Спогодба за социална сигурност и присъединяването на България към програмата за освобождаване от визи и подобряване на инвестиционния климат в България.

В срещата участие взеха още зам.-председателят на НС на БСП, Деница Златева, зам.-председателят на ПГ "БСП за България", Драгомир Стойнев и секретарят на ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин.