Това става ясно от инструкция на Министерството на финансите, цитирана от в. “24 часа”.

Нарастването на възрастта с по 4 месеца на година бе замразено за една година от правителството на Пламен Орешарски, но не и отменено.

Така от 1 януари пенсионната възраст при 3-та категория труд за жените ще е 61 години, а за мъжете 64 години Нужният осигурителен стаж пък ще е 35 години за жените и 38 години за мъжете. Хората, на които не им достига стаж, пък ще се пенсионират на 66-годишна възраст, ако имат платени осигуровки за поне 15 години.

Според вестника обаче възрастта за 1-ва и 2-ра категория труд няма да бъде променяна през 2015 г. Именно за нея обаче България е най-остро критикувана от европейските институции.

Въпросът за нарастване на възрастта с 4 месеца предстои да бъде разгледан и решението трябва да е съобразено с критиките на ЕС към замразяването през 2014 г., коментираха пък от социалното ведомство.

Бившият социален министър Хасан Адемов бе предложил възрастта за пенсиониране да се определя автоматично от продължителността на живота след пенсиониране. Предложението се подкрепя и от ГЕРБ.

Нарастването на възрастта за пенсиониране трябва да бъде съобразено с продължителността на живота, обяви вчера вицепремиерът Ивайло Калфин пред Нова телевизия.

В правителствената програма пък е включено приемането на цялостна реформа на пенсионната система. Той бе категоричен, че в дългосрочен план пенсионната възраст трябва да бъде увеличена, но не бил склонен да подкрепи цялостно завръщане на модела “Дянков”.