Мостовете се разрушени, кабинет на трета политическа сила е илюзорен. Тепърва ще берем отровните плодове, цялата ни индустрия е блокирана. Всички политически сили в съвкупност са виновни, но отговорността отива и към българския избирател. Това заяви в интервю за Dir.bg социологът Васил Тончев. 

- Г-н Тончев, Слави Трифонов заяви, че утре няма да предложат кабинета за гласуване в НС, как ще коментирате? 

- Очевидно преговорите са се провалили, мостовете са разрушени. 

- Какви са вариантите оттук нататък, възможно ли е правителство от трети мандат или по-скоро отиваме към предсрочни избори?  

- Според мен шансовете са много малки за създаване на кабинет. Най-вероятно вървим към предсрочни избори и голямата загадка е поведението на "Има такъв народ", които някакси не влязоха в нормалното политическо взаимодействие, за да могат да спечелят доверието и да бъдат отворени към своите политически партньори, и нормално е, че се отдръпват от тях. Някакси не бяха убедителни - нито хората, които представиха, нито гаранциите, които даваха на останалите, че ще проведат тези политики, за които се договорят. Вариант БСП да реализира мандат с 36 депутати е несериозно. Но от друга страна виждаме, че доста сериозен разнобой се получава от партиите, излъчени от протеста. Но ако изобщо има някакъв вариант, той ще бъде между тях. Позицията на президента е много трудна, тъй като е ясно, че той на президентските избори ще трябва да разчита на БСП. И сега е много трудно решение от негова страна да не даде мандата на БСП, а да го даде на някоя друга партия. Втория мандат очакваме, че той няма да се реализира на база на втората политическа сила ГЕРБ. Така че, да се реализира кабинет от това НС, е илюзорно. 

- Ако мандатът отиде все пак при "Изправи се БГ! Ние идваме!", има ли някакъв шанс?

- Това е вариант на "Демократична България", но мисля, че е много илюзорен. 

- Все пак, договорка за по-дългосрочен кабинет не е ли възможна? 

- Това е единственият вариант с платформа анти ГЕРБ, оставките на Борисов и Гешев да не останат ключови фигури в българската политика. Но виждаме, че тази платформа не може да ги обедини дори сега. Опитите, които правят, не са успешни.

- При едни предсрочни избори през октомври или по-нататък, означава ли, че ГЕРБ ще бъде първа политическа сила? 

Отсега не може да се каже. Но много вероятно да. Според мен ситуацията работи в тяхна полза и в ущърб на "Има такъв народ", които втори път имат възможност да направят правителство, те просто показват, че нямат готовност. Те вместо експертно правителство, което да отговори на очакванията на техните партньори, предложиха едно изцяло партийно правителство, с хора с недоказани експертни способности. Но някакси не се получава. 

- Загуби ли българинът от всичко това и какво?

- Тепърва ще берем отровните плодове, цялата ни индустрия е блокирана. Такъв вид гафове ще доведат до срив в бюджета, до по-високи цени на продуктите, тъй като знаем, че по-високите цени на тока се калкулират в тях и други тежки неща, да не говорим, че ни очаква и четвърта вълна от коронавирус, и много спешни мерки, които трябва да се вземат. Естествено, всички говорят за увеличение на пенсиите, за социалните осигуровки, за социалните помощи. Неща, които могат да се случат, но те могат да станат само при една работеща икономика. 

- И за това е виновна една политическа сила или всички политически сили?

- Всички политически сили в съвкупност са виновни, но отговорността отива и към българския избирател, който отговорно трябва да се отнесе и да няма илюзии, а да се включи здравият разум, какъвто досега го е имало, но в последните избори, според мен, ориентацията на хората започна да се губи. На последните избори отидоха да гласуват 1 милион по-малко, а на следващите избори ще се откажат и още повече хора, защото не виждат смисъл от всичко това, което се прави.