Знамето на Столична община бе тържествено издигнато на пилоните пред храм "Света София" в столицата по повод 17 септември - Денят на София.

Председателят на парламента Росен Желязков прие рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет отслужиха свещеници от Българската православна църква.

"Честит празник на вярата, надеждата и любовта. Честит празник на любимата София", заяви Фандъкова пред присъстващите на тържеството.

Вижте снимки >>

"В този празничен ден бих искала да се обърна с огромно "благодаря". Благодаря ви за доверието, то ми даде увереността и силата да ръководя развитието и промяната на града вече 14 години. Благодаря и за подкрепата, тя ми даваше смелостта да започна големи проекти един след друг, защото София трябваше да догони, да изпревари и нямаше време за губене. В това темпо на работа вие бяхте най-верните ни партньори. Усетихме какво е да живеем в град, в който всяка година се строи и реновира, и това безспорно изморява. Заедно наложихме скорост на промяната, каквото градът ни не познаваше", обърна се Фандъкова към гражданите на града.

Снимка: БТА

"Най-хубавото е, че всички сме забравили какво беше, когато започнахме. Няма нищо по-мотивиращо и от добрите думи, и от критиките. В работата са необходими и двете. Уверена съм, че не бихте позволили нито на агресията, нито на популизма да ръководят бъдещето на нашия град. За управлението на град е нужен характер, а не двоен морал", каза още тя в словото си.

Снимка: БТА

На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, политици, общественици и граждани.

Снимка: БТА

По-рано през деня се проведе тържествена сесия на Столичния общински съвет, който награди творци и общественици със званието "Почетен гражданин на града" и "Почетен знак на Столична община".

През тези четири години преминахме през много тежки кризи - от световна пандемия, през огромна инфлация, бежански вълни, до политическа нестабилност. Като местна власт устояхме и направихме много и не допуснахме големите кризи да се превърнат в кризи на София, каза кметът на София Йорданка Фандъкована днешното тържествено заседание на Столичния общински съвет.

"Честит празник на мъдростта, на съзиданието с любов, вяра и надежда. За всички нас това не е само градски, но и личен празник, защото е празник на усилията и работата за всеки от нас. За този последен 17 септември, в който сме заедно с общинския съвет, искам да благодаря на всеки. Благодаря на моите колеги за труда и усилията им за много свършена работа. Днес няма да изброявам проекти и обекти. Големите цели се постигат с ежедневни битки. Често те остават невидими за околните. Когато ръководиш хиляди хора, най-важно е да цениш труда им. За мен беше чест да сме един отбор, често прекарвайки повече време заедно, отколкото със своите семейства", отбеляза Йорданка Фандъкова.

Тя благодари на администрацията и на всички общинските съветници, както за подкрепата, така и за споровете, които са водили.

"Често чувам някои да измерват отговорността си с броя на хората, които са гласували за една или друга партия. Отговорността ни е много по-голяма. Тя е и пред тези, които изобщо не се интересуват кой взима решенията за града ни. Моят призив към вас за идващите местни избори е да не създавате несъществуващи разломи, да не изграждате несъществуващи различия, да не противопоставяте едни хора срещу други, в опит да се харесате на някого", обърна се тя към общинските съветници.

"София е общност от достойни и свободни хора, които градят и живота си, и бъдещето на страната ни. За това са нужни високи и истински цели, които да увличат, създават и обединяват", каза още кметът на София.

Всички общински съветници получиха като подарък книгата "Етюд-и-те на София" на фотографа Иван Шишиев.

"София е вечна и заслужава нашата отдаденост. Изборите идват и отминават, а това, което остава е съдбата на милион и половина граждани, които са доверили на 61 градски старейшини да се грижат за техните дела". Това каза Георги Георгиев, председател Столичния общински съвет, по време на днешното тържествено заседание на съвета, посветено на Деня на София - 17 септември.

Снимка: БТА

Той отправи благодарност към кмета на София Йорданка Фандъкова за нейната работа в полза на града.

Снимка: БТА

Георги Георгиев направи кратка равносметка за свършеното от Столичния общински съвет в изтичащия вече четиригодишен мандат.

"Приели сме 3401 решения за четири преломни и тежки години, в които следваха изпитания след изпитания. През това време, въпреки политическите различия и споровете, ние успяхме да свършим много и смислени неща за някои от тях", отбеляза той.

Сред успехите той избори дигитализацията в градския транспорт, подмяната на подвижния му състав, мащабната програма за изграждане на тротоари, изграждане на спортни зали и площадки, както и първата в страната програма "Правна клиника" за защита на жертвите от домашно насилие.

"Въпреки спортната злоба в споровете, винаги сме успявали да се обединим в името на разумните решения", посочи той.

Председателят на СОС Георги Георгиев връчва награда на писателят Георги Константинов

Снимка: БТА

Столичният общински съвет награди четирима творци и общественици със званието "Почетен гражданин на града" на днешната си тържествена сесия, посветена на Деня на София - 17 септември.

Председателят на СОС Георги Георгиев връчва звание на Надежда Захариева. Председателят на СОС Георги Георгиев връчва звание на Надежда Захариева

Снимка: БТА

Президентът на Фондация „Америка за България" Нанси Шилър получи званието „Почетен гражданин на София”

Снимка: БТА

С отличията бяха наградени художникът и преподавател проф. Станислав Памукчиев, поетът Георги Константинов, писателят Георги Господинов и президентът на Фондация "Америка за България" Нанси Шилър.

Председателят на СОС Георги Георгиев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова връчват званието „Почетен гражданин на София” на художникът проф. Станислав Памукчиев

Снимка: БТА

С "Почетен знак на Столична община" бяха отличени читалище "Петър Берон" и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

Снимка: БТА

По повод празника на града са предвидени и други събития. В 14:00 часа ще се състои връчването на наградите на София за култура в Софийската градска художествена галерия. Празничен концерт на сцената на "София съмър фест" е насрочен за 18:00 часа.

Снимка: БТА