Днес църквата почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и София и отдава почит на християнските добродетели, чиито имена носят те. Днес е и празникът на столицата ни.

Преданието разказва, че през втората половина на І в. в Рим е живяла една благочестива жена, християнка. Тя се казвала София и имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели - Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към господа Исус Христос. Майката и дъщерите ѝ не скривали своята вяра в Христа и я изповядвали открито. Като разбрал това, император Адриан (117-138) се опитал да ги убеди да се откажат вярата си, след като не успял, ги подложил на смъртни изтезания.

Три дни след смъртта на децата умира и майка им, която също била погребана при тях. Църквата почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

За тяхното мъченичество пред репортер на БНР разказва отец Сава Кокудев от столичната църква "Света София".

"Смъртта им се превръща в един център на вечния живот и това отпраща към другия смисъл на празника - кой е премъдростта. Смята се, че премъдростта Божия е едно от имената на самия син божи Христос, същият този, в чието име те избират смъртта. Т.е. това отново е същото посвещение."

Името на българската столица София, чийто празник честваме днес, е пряко свързано с историята на столичната църква "Света София".

"Тук, на Сердикийския събор в 343 г., са потвърдили православното учение и Свети Атанасий от Александрия е присъствал на този събор и там е потвърдено учението, че Исус Христос е истински бог", каза още отец Сава Кокудев.

Днешният празникът се почита най-тържествено от именниците Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Специална програма и редица събития в София

Празнична програма и редица събития очакват столичани и гостите на града днес, 17 септември - Денят на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 10:00 часа ще започне тържествена сесия на Столичния общински съвет, на която ще бъдат връчени отличията на почетните граждани Станислав Памукчиев, Георги Константинов, Георги Господинов и Нанси Шилър. Почетен знак ще получат още читалището "Петър Берон" и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

От 11:30 ч. ще бъде извършен водосвет и тържествено вдигане на знамето на София пред храма "Света София". В церемонията ще участва председателят на парламента Росен Желязков, който ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Тържествен водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

В 14:00 часа ще се състои връчването на наградите на София за култура, в Софийската градска художествена галерия.

Празничен концерт на сцената на "София съмър фест" ще започне в 18:00 часа. В него ще участват изпълнителите Любо Киров, Inner glow и "Юпитер 7". Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев.

За празника постоянната експозиция и временните изложби в Регионалния исторически музей - София са с вход свободен. От екипа на музея уведомяват, че филиалите му ще работят с удължено работно време и безплатно. Те са Археологическото ниво на базиликата "Света София", Триъгълната кула на Сердика и Античния културно-комуникационен комплекс "Сердика" - експозиция "Антична Сердика".

Днес официално започва и ученическият конкурс-обучение "Работилница за творческо писане - Разкажи за София". Проектът се организира от Фондация "Добрият пример" с финансовата подкрепа на Столичната община.