Димитров заемаше най-високата професионална дипломатическа длъжност и отговаряше за управлението на бюджета и кариерното развитие на дипломатите. Той бе назначен от бившия външен министър Кристиан Вигенин.

От пресцентъра на Външно министерство потвърдиха, че постоянният секретар е уволнен по решение на служебния министър Даниел Митов, предаде БНР.

Според директора на пресслужбата мотивите са, че Димитров не е отговарял на законовите изисквания за заеманата длъжност.
Открито е негово участие в търговско дружество, а оценките му на ежегодните вътрешни атестации в министерството са били по-ниски от необходимото.

Пред Mediapool от ведомството уточниха, че две последователни години оценката за работата му е била тройка, при условие, че е трябвало да бъде поне двойка. Оценките, с които се оценяват дипломатите, са от 1 до 5 като 1 е най-високата.

Димитров беше посланик на България в Сърбия, преди да бъде отзован от Белград заради разкритата му принадлежност към Държавна сигурност. Тогава решението беше на външния министър на ГЕРБ Николай Младенов.

С идването на кабинета "Орешарски" Димитров бе назначен за постоянен секретар.

Уволнението му сега става в края на мандата на служебното правителство, въпреки че през август Даниел Митов обеща да няма сериозни кадрови промени. Тогава той заяви:

"Искам да сме наясно, че хората във външно министерство трябва да работят спокойно, а не постоянно да се притесняват - този ще бъде ли сменен, онзи ще бъде ли сменен. Това не е задача на служебния кабинет. За два месеца не може изведнъж да измислим друга администрация".

Пред БНР Георги Димитров отрече обвиненията и заяви, че ще си търси правата в съда.

По думите му в Закона за дипломатическата служба няма определено какви трябва да са оценките за заемане на този пост и добави, че в администрацията оценка "три" е нормална оценка - означава изпълнение на основните изисквания.

"Категорично заявявам, че не участвам в търговско дружество - съшито с бели конци обвинение. Още в първия ден след моето встъпване, министърът дойде с такова намерение - да ме отстрани. Това е или негово предварително намерение, или действие под диктовка на други хора. Той изпълнява чужда поръчка, междувпрочем в разговор с него той не го отрече",
добави Димитров.