Решението е взето "по искане на главния прокурор на Украйна, който подозира, че двамата са нарушили правата на гражданите", се казва в съобщение от администрацията на президента Виктор Янукович.

По-рано днес главният прокурор Виктор Пшонка каза на пресконференция, че има предположение, че двамата са надвишили правомощията си като са наредили на началника на полицията в Киев да използва сила срещу демонстрантите.

Пшонка допълни, че в най-скоро време на кмета и заместник-секретаря на Съвета за сигурност ще бъде наложена мярка за неотклонение под формата на домашен арест.

В нощта на 30 ноември срещу 1 декември полицията за борба с безредиците разпръсна със сила демонстрацията на централния киевски площад. След операцията имаше десетки ранени, много от които студенти.

Украинците протестират срещу отказа на президента и правителството да подпишат споразумението за асоцииране с Европейския съюз.

В съобщението от администрацията на президента Виктор Янукович се изразява надежда, че прокуратурата ще проведе обективно и всестранно разследване.

Никои длъжностни лица в държавата не трябва да бъдат изключени от поемането на отговорност за извършване на незаконни действия, се казва в съобщението.