Той се срещна със заместник-върховния командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Ейдриън Брадшоу, който е на двудневно посещение в България, предаде БНР.

Вицеадмирал Румен Николов посочи, че ако страната ни намали броя на ученията си, това ще доведе до влошаване на бойната подготовка, а тя е изключително важна в условията на конфликти от юг и изток.

Има ли опасност за страната ни?

В отговор на въпрос доколко смята, че сигурността на България е застрашена заради събитията в Украйна, ген. Брадшоу коментира, че действията на Русия в Крим и Източна Украйна са показали готовността й да започне процес на промяна на суверенните граници на суверенни държави със сила, което е съществено отклонение от международно приетите правни норми.

Това би имало последици не само за България, но и за всички държави-членки на Алианса, особено тези от източния фланг, така че ние трябва да покажем недвусмислено, че сме непоколебими в това, че ще застанем зад постановките на чл. 5, посочи той.

Нашият отговор досега е бил изцяло отбранителен и напълно пропорционален на заплахата, но е абсолютно необходимо да уверим съюзниците си, че заставаме твърдо зад принципите за колективната отбрана и че няма да позволим агресия от страна на дадена държава към нито един от нашите съюзници, каза ген. Брадшоу.

По думите му, въз основа на нашия възпиращ потенциал, в който всички съюзници трябва да имат доверие, ще можем да изградим по-позитивни контакти с Русия.

Генералът отбеляза важността и на военноморските маневри на съюзниците в Черно море.

Ангажиментите на България

Генерал Ейдриън Брадшоу изрази удовлетворение от плановете и готовността на България да изгради Център за връзка между българските въоръжени сили и тези на НАТО. Целта е той да помогне за координиране на съвместната подготовка и тренировки.

"Като член на НАТО България е в готовност да изпълнява своите ангажименти за осигуряване на сигурността в региона, в който сме", увери началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов.

Брадшоу разговаря със заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев и с вицеадмирал Николов по редица теми, свързани с учения и възможностите за подготовка и тренировки като част от мерките на Алианса за гарантиране на сигурността, развръщането на сили в отговор на кризи и продължаващото участие на България в операции на НАТО като "Решителна подкрепа" в Афганистан и операцията в Косово.

Анкета: Застрашена ли е България от кризата в Украйна?