САЩ ще прехвърлят общо 250 танка, артилерийски установки, БТР-и и други военни съоръжения в Литва, Латвия и Естония, България, Румъния и Полша, съобщи американският министър на отбраната Аштън Картър.

Сред темите на заседанието е гласуването на одобрение за увеличаването на числеността на силите на пакта за бързо реагиране до 30-40 хиляди души - два пъти повече от първоначално предвиденото.

Ще бъдат одобрени мерки за ускоряване на взимането на решения за задействане на силите - на военно и на политическо равнище. Ще бъдат разработени подробни планове за действие, които да бъдат приложени възможно най-бързо при необходимост.

Министрите ще обсъдят военните бюджети на своите държави в светлината на плановете за достигането на разходи за отбрана, равни на 2% от брутния вътрешен продукт на всяка държава от алианса до 2020 година.

Засега само пет държави от НАТО - Гърция, Естония, Полша, Великобритания и САЩ, са постигнали изпълнението на този ангажимент. Общо 18 държави от алианса се очаква да повишат военните си разходи, но НАТО отчита общ спад на вложенията в отбрана с 1,5 на сто.

Утре министрите на отбраната ще обсъдят темите за Украйна и Афганистан. Предвижда се да бъде обсъдена продължителността на новата мисия на НАТО в Афганистан, започнала в началото на годината. Засега пактът възнамерява да продължи финансирането в средносрочен план на местните сили за сигурност.

По повод Украйна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано тази седмица, че Русия носи особена отговорност, както и че Москва продължава подкрепата си за отцепниците в източната част от страната. Той определи зачестилата употреба на "ядрена реторика" от Москва като опасна, неоправдана и дестабилизираща. По неговите думи тъкмо това е поводът НАТО да повиши готовността си за реакция, както и присъствието си в Източна Европа.

Столтенберг приветства санкциите на ЕС срещу Москва и изрази очакването чрез тях Русия да осъзнае, че е по-добре да си сътрудничи с НАТО, отколкото да се противопоставя на алианса.

В навечерието на срещата на НАТО министърът на отбраната Николай Ненчев заяви, че досега от американска страна не е отправено официално искане за разполагане на оръжия в страната ни.