Ние не можем да проведем военна операция в Крим, понеже по този начин ще изложим на риск източната си граница и Украйна ще бъде беззащитна”, заяви в интервю за AFп Турчинов.

Украинският Съвет за национална сигурност и отбрана взе решение да формира "национална гвардия".

Съветът взе решение и да обяви частична мобилизация в редиците на въоръжените сили и националната гвардия.
"Ще мобилизираме само отслужили вече доброволци", уточни Олександър Турчинов.

Вижте снимки от ситуацията в Крим >>


Кметът на Севастопол Алексей Чали подписа заповед, уреждаща дейността на силите за самозащита в града. Те ще действат въз основа на конституцията на Украйна и съответните закони и подзаконови актове.

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на републиката. Република Крим ще бъде демократична, светска и многонационална държава, която се задължава да поддържа мира, междуетническото и междурелигиозното съгласие на своя територия, се казва в декларацията.

След референдума на 16 март и в зависимост от резултатите му, като независима държава, Крим ще се обърне към Руската федерация с предложение за приемане в състава й.

„Руските лидери ни отказват всякакъв контакт- на ниво министри на външните работи или високо управленско ниво”, заяви Турчинов.

Русия и Украйна контактуват на ниво министерства и ведомства, съобщи Кремъл. За контакти на по-високо ниво Москва отчита "липсата на необходимата легитимност на сегашното правителство в Украйна”.

"Вече може да говорим за анексия", е заявила по повод Крим германският канцлер Ангела Меркел на заседание на парламентарната група на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз.
По думите й Русия е откраднала Крим от Украйна. Не трябва да допуснем това, добавила тя според парламентарен източник.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За армията и националната гвардия на Украйна

АНКЕТА: Трябва ли да се проведе референдумът в Крим?