Европа трябва да изгради сигурност заедно с Русия, а не против нея. Оръжието няма да помогне при решаването на конфликта в Украйна, заяви на Мюнхенската конференция по сигурността германският канцлер Ангела Меркел. 

Вижте снимки >>>

"Никой няма интерес от ново разделение в Европа. Искаме да изградим сигурност съвместно с Русия", каза Меркел, цитирана от световните агенции.

Според нея кризата в Украйна поставя под въпрос съвременния световен ред. По думите й "действията на Русия са нарушили световния ред и принципите на съвместно съществуване в Европа".

Успехът на новата френско-германска мирна инициатива за Украйна не е гарантиран, заяви германският канцлер като допълни, че все пак си заслужава да се опита.

Меркел повтори обвиненията, че Русия нарушава международните закони с действията си в Украйна.

Канцлерът посочи, че Западът трябва да използва икономически натиск срещу Русия, а не да оказва помощ на украинската армия, предаде ДПА.

Според Меркел доставяне на оръжия няма да помогне за уреждане на конфликта в Украйна, посочва АФП.

Среща между Порошенко, Меркел и Байдън

На тристранна среща в Мюнхен украинският президент Петро Порошенко, германският канцлер Ангела Меркел и американският вицепрезидент Джо Байдън изтъкнаха необходимостта от придържане към обща трансатлантическа позиция по Украйна. Събеседниците изтъкнаха необходимостта от незабавно прекратяване на огъня и продължаване на диалога за изпълнение на минските договорености.

САЩ не вярват във военно решение за Украйна, но тя е в правото си да се защитава срещу Русия, заяви Джо Байдън в Мюнхен.

Байдън същевременно увери, че САЩ нямат за цел да подкопават или отслабват икономиката на Русия, но че Западът ще продължи да оказва натиск на Русия, ако тя продължи сегашния си курс в Украйна, предаде ТАСС.

"Не вярваме, че има военно решение на украинската криза. Минските договорености са добра основа за мирно решение на конфликта", отбеляза Байдън.

Порошенко: Конфликтът трябва да бъде решен, а не замразен

Уреждането на конфликта в източна Украйна не трябва да се отлага, заяви украинският президент Петро Порошенко в изказване на Мюнхенската конференция по въпросите на сигурността.

 Прекратяване на огъня в източна Украйна може да бъде постигнато "след няколко часа или максимум няколко дни", каза президентът.

"Ние сме готови за всеобхватно и незабавно прекратяване на огъня, и Русия също би трябвало да е готова", добави той.

Порошенко размаха паспорти на руски войници, които по думите му били намерени в Украйна, за да докаже "агресията и присъствието на руски военни", воюващи заедно с бунтовниците в източната част на страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Франция предложи обширна демилитаризирана зона в Украйна

Френският президент Франсоа Оланд предложи обширна демилитаризирана зона в Украйна и повече автономия за сепаратистката източна част на страната, предаде Асошиейтед прес. В интервю за френската телевизия Франс 2 Оланд заяви, че в момента се водят преговори по план, който предвижда демилитаризирана зона между 50 и 70 км. Френският президент освен това призова за по-засилена автономия на Източна Украйна. 

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че разговорите, водени от него и германската канцлерка Ангела Меркел с руския президент Владимир Путин са една от последните възможности да се избегне война.

Великобритания не била в изолация

 Великобритания днес отхвърли твърденията, че премиерът Дейвид Камерън се е оказал излишен, тъй като не е бил включен в петък в преговорите с руския президент Владимир Путин за прекратяване на кризата в Украйна, предаде Ройтерс. Британският външен министър Филип Хамънд нарече абсурдно твърдението, че "по някакъв начин Германия и Франция правят каквото си знаят".

В петък първите ръководители на Русия, Германия и Франция постигнаха в Кремъл предварителна уговорка за прилагането на споразуменията от Минск.

Русия очаква споразумение за мир в Украйна


Напълно е възможно постигането на споразумение за решаването на конфликта в източна Украйна, след предложената вчера в Москва френско-германска инициатива в тази посока, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Той добави, че преговорите за прилагане на споразумение за прекратяване на огъня продължават и че Русия е за мирно решение, зачитащо териториалната цялост на Украйна.

"Проблемът е, че украинският президент Петро Порошенко е загубил монопола над употребата на сила. Там са създадени частни батальони, далеч по-добре платени от редовната армия. Хората бягат от редовната армия в тези батальони под различни имена, включително "Азов", включително оглавявани от откровени ултранационалисти", добави Лавров.

Лавров посочи също, че Москва е наясно с реалната роля на САЩ в събитията в Украйна. Той отхвърли твърденията на Вашингтон, че е помогнал само за предаването на властта в Киев.

"Но ние прекрасно знаем как стана, кой обсъждаше по телефона личности от бъдещото украинско правителство, кой дежуреше на Майдана и как става сега", заяви Лавров, добавяйки че в тези събития не са участвали руски военни и експерти.

Междувременно сблъсъците в Донбас продължават. Петима украински военни са убити и 26 ранени в Източна Украйна през последните 24 часа, съобщи украински военен говорител.

Анкета: Ще има ли политическо решение кризата в Украйна?