Това отново разпали напрежението, тлеещо след смъртта на Майкъл Браун в град Фъргюсън, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Тълпа от около 300 човека се събра на бензиностанцията, където във вторник беше убит Антонио Мартин. Те хвърляха камъни и тухли, а сцената напомняше последвалите смъртта на Браун протести, съпроводени на моменти от насилие.

Но за разлика от стрелбата срещу Браун, от която нямаше видеокадри, случаят с Мартин е бил заснет от охранителни камери, а от записите, както каза Хоскинс, се вижда, че младежът явно насочва огнестрелно оръжие към полицая, който го разпитвал за кражба в магазин. Освен това Браун не е бил въоръжен.

"Това дори не може да се сравнява с Фъргюсън или случая с Гарнър в Ню Йорк", заяви кметът, имайки предвид смъртта на Ерик Гарнър - друг чернокож, загинал в резултат на полицейско насилие.

Хоскинс също така отбеляза, че за разлика от Фъргюсън, където полицията е съставена главно от бели служители, а населението е предимно чернокожо, в Бъркли повече от половината полицаи са чернокожи, включително на висшите постове.

"Имах възможността да прегледам кадрите от инцидента. И това, което видях в този инцидент, не е както си го представят хората. Имаше пистолет, насочен срещу полицая, преди той да стреля. Но ние трябва да приключим разследването, преди да заемем позиция", опита да успокои протестиращите кметът на град Бъркли Тиъдър Хоскинс.

По думите на шефа на окръжната полиция в Сейнт Луис Джон Белмар, полицаят е бил в „неизбежна беда” и е трябвало да използва „средства, които в този момент са му са се сторили подходящи”, като стреля по заподозрения от капака на колата.

Полицаят е произвел три изстрела, един от които е попаднал в заподозрения, а един е улучил предната гума на колата му. След като е стрелял, той отскочил назад и е паднал. Заподозреният не е хвърлил оръжието, което се твърди, че е насочил с намерение да стреля, твърди Белмар.

Инцидентът е станал на бензиностанция, която има няколко камери.

Полицаят, който е действал сам, е имал камера, закачена за него. Камера е имало и на полицейската кола, но според Белмар нито една от двете не е записвала. Той отказа и да съобщи самоличността на служителя на реда, замесен в случката. Каза само, че е на 34 години, бял мъж, който работи в полицията от 6 години.

Тази година в САЩ имаше няколко инцидента, при които полицаи убиха афроамериканци. Всичко започна през август, когато във Фъргюсън служител на реда застреля чернокожо момче, откраднало кутия цигари, за което по-късно се оказа, че е носело пистолет играчка.

Нови бунтове избухнаха в края на ноември, след като съдът оневини полицая.

Преди дни пък въоръжен мъж уби двама полицаи в служебната им кола в Ню Йорк, след което се самоуби. Преди това 28-годишният убиецът - чернокожият Исмали Бринсли, постнал в "Инстаграм", че се кани да застреля две "прасета" като отмъщение за смъртта на Ерик Гарнър. 43-годишният афроамериканец - баща на 6 деца, почина през юли, след като при ареста си за незаконна продажба на цигари оказа съпротива и полицай го застави да легне, хващайки го за врата.