Багдад заплаши, че ще се обърне към ООН, за да накара Турция да изтегли войските си, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Турция разположи стотици военни в база близо до Мосул в северен Ирак в четвъртък и заяви, че това е "рутинна ротация от тренировъчна програма".

Турция поддържа войски в базата Башика, в иракската провинция Ниневия. Там те обучават иракски доброволци сунити за настъпление срещу Мосул, който бе превзет от Ислямска държава през юни 2014 г.

Ирак вчера даде на Турция срок от 48 часа да изтегли войските си, влезли незаконно на негова територия.

"Ако тези сили не бъдат изтеглени до 48 часа, Ирак ще използва правото си да прибегне до всички възможности, с които разполага, включително да се обърне към Съвета за сигурност на ООН", се казва в декларация на премиера Хайдер ал Абади.

В писмо до Абади турският премиер Ахмет Давутоглу заяви снощи, че Турция няма да разполага повече военни, докато не бъдат уталожени безпокойствата на Ирак, посочва АФП. В писмото обаче не се казва нищо за вече разположените в Ирак турски войски.

Турция няма намерение да изпраща повече военнослужещи в иракския град Башика, провинция Ниневия, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу, цитиран от Фокус.

По думите на Давутоглу , Турция иска да засили сътрудничеството си с Ирак по борбата с терористичната групировка „Ислямска държава“ и също така няма намерение да нарушава иракския суверенитет и териториално единство.

Съобщава се, че Давутоглу е информирал премиера на Ирак Хайдер ал-Абади за „тренировъчната мисия на турските военни“.