За местните избори няма да се доставят нови машини за гласуване, а ще се използват наличните вече 12 837 устройства. Това посочи председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова по време на изслушване в Народното събрание (НС) във връзка с надеждността на машините за гласуване.

Тя отбеляза, че всички машини за гласуване се съхраняват в склад, който е частен, тъй като към момента не е осигурен държавен склад от страна на Министерския съвет (МС). Нейкова припомни, че с решение на МС е възложено ЦИК да сключи договор за съхранение, който изтича следващата година.

Камелия Нейкова обясни, че в изборния ден не се извършва замяна на машините за гласуване, в случай, че има проблем с тях, а се взима решение избирателите да гласуват с хартия.

Софтуерът за гласуване, след процедурата по доверено изграждане на изходния код, в защитена среда, която се осигурява от Министерство на електронното управление, се подписва с ключове, които се държат само от ЦИК, по определен ред, и не се предоставят на външни лица, каза още председателят на избирателната комисия.

Тя добави, че достъп до изходния код и документацията за системата за машинно гласуване се предоставя на представители на партиите и коалиции, регистрирани за участие в изборите.

Нейкова отбеляза необходимостта да се уреди особената закрила и статут на устройствата за машинно гласуване, както е уреден статутът на бюлетините.

Председателят на ЦИК коментира, че за сигурността на машинното гласуване се извършват редица проверки и тестове. Също така МВР и ДАНС извършват проверка на всички лица, които имат достъп до склада, в който се съхраняват машините за гласуване и които ще работят по тяхната подготовка и доставяне до избирателната комисия.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов заяви, че по повод местните избори, в МВР е създадена организация за недопускане на изборни престъпления в няколко направления

Той обясни, че на първо място е създаден оперативен щаб, с ръководител - главният секретар на министерството. Стоянов добави, че сред основните дейности на щаба са оперативното ръководство на дейността по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и осигуряване на пожарната безопасност в периода на изборите, информационният обмен между структурите на МВР и координацията с държавите институции.

Снимка: БТА

Министърът каза още, че е изготвен план с конкретни отговорни структури на министерството и срокове за изпълнение. По думите му планът координира дейността на структурите на МВР и взаимодействието с компетентните държавни органи за недопускане, предотвратяване и разкриване на изборни престъпления.

За по-добра оперативност при координиране на съвместните действия и обмена на информация при документирането и разследването на престъпления против политическите права на гражданите, е сформирано национално междуведомствено звено между ръководните представители на МВР, прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност", посочи още Стоянов.

По думите му през последните няколко месеца екип от специалисти в министерството разработи специализирано приложение географска информационна система изборни процеси. То ще осигури съвършено нов подход на работа и ще гарантира в много по-висока степен прозрачността на предстоящите избори, смята министърът.

В системата е въведен голям обмен информация, а именно - аналитични данни от проведени предходни избори в страната, свързани с брой подадени сигнали за нарушения и престъпления, образувани наказателни производства, установени рискови райони с посочени конкретни изборни секции, където се наблюдава концентрация на нередности и последващи предприети действия от страна на МВР.

Стоянов обясни, че в приложението е инкорпорирана информация от официални източници и анализи на антикорупционния фонд за контролиран и купен вот в България. Целта е информацията на всички източници да се ползва от МВР, като е осигурена възможност за съпоставяне с вътрешната информация в министерството и по този начин да се получи пълна и всеобхватна картина на изборния процес.

Посредством разработения иновативен метод на работа се постига визуализиране на данни и информация за изборните процеси върху географската среда на територията на страната в реално време. На практика върху картата на държавата, ще могат да се виждат проблемните зони, градове, села, конкретни секции и съответно зоните, в които процесът протича спокойно без установено нарушаване на изборните права, добави Стоянов.

Той уточни, че на предстоящите местни избори, структурите на МВР ще въвеждат в платформата в реално време данни за изборния процес, постъпилите сигнали и образуваните наказателни производства за нарушения и престъпления против политическите права на гражданите, както и последващите предприети действия по всеки конкретен случай. Географската система ще разпределя получените в структурите на МВР сигнали за нарушаване на изборните права на гражданите и спрямо вида на нарушението или съответно престъплението лесно ще бъдат определяни зоните под въздействие на корпоративния вот, купуването на гласове, неправомерна агитация и други, което ще спомогне за своевременно и адекватно насочване на силите и средствата на министерството.

След натрупване на информацията се предвижда системата да извършва пространствени и времеви анализи по избрани критерии и на тази база да се формират тематични карти, концентрация, плътност, горещи точки и други, добави той.

На пето място - активно прилагане на натрупания опит от проведените до момента избори за придобиване на изпреварваща информация за идентифициране на конкретни лица и групи, целящи да окажат влияние върху изборния вот, посочи Стоянов.

Той отбеляза, че съществен елемент от опазване на обществения ред и недопускане извършването на престъпления против политическите права на гражданите е осигуряването на полицейско присъствие в уязвимите райони, махали и квартали. При провеждане на агитационни мероприятия по време на предизборната кампания, обезпечаването на сигурността и опазването на обществения ред също е задължение на полицейските органи. В тази връзка териториалните структури на министерството ще предоставят охрана на публични изяви на кандидатите. От 29 септември до 6 октомври в МВР денонощно ще функционира открита линия на конкретен телефон и имейл за сигнали от граждани, свързани с нарушения на изборния процес, каза той.

Той заяви, че МВР усилено ще защитава политическите права на гражданите и ефективно ще противодейства срещу нарушаване на изборните права.

Депутати от опозицията останаха неудовлетворени от изслушването за сигурността на машините; от ПП-ДБ виждат в подобен тип говорене атака срещу машинния вот

Целенасочена атака срещу машинното гласуване видя в дебатите по време на днешното изслушване за надеждността на машините Настимир Ананиев от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Депутатите от "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ" останаха неудовлетворени от отговорите, дадени от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и Камелия Нейкова, председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Отношение към изслушването не взеха депутатите от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ДПС. В хода на самата процедура, обаче те зададоха въпроси към министъра на вътрешните работи и председателя на ЦИК.

Искането за изслушване бе внесено от Цончо Ганев и група народни представители от "Възраждане". Освен тях в зала трябваше да бъде и председателят на ДАНС. По-рано от съобщение на председателя на парламента Росен Желязков, стана известно, че той е изпратил писмо, с което информира народните представители, че е в неотложни командировки.

След изслушването Настимир Ананиев от ПП-ДБ взе отношение, като посочи, че целта на това говорене е да се махнат машините и да остане само хартиеното гласуване. Той посочи, че подобен тип говорене е "целенасочена кампания", която се опитва да "намали доверието в машините" и ако може да ги махне по някакъв начин. Машините гарантират вота на всеки един български гражданин. От тази трибуна продължават да се налагат политически дъвки и градски легенди, добави депутатът. По думите му машинният вот е най-защитеният вот. Проблемът не са машините, проблемът е, че се купуват гласове, проблемът е, че хартията може да бъде много лесно манипулируема, добави Ананиев. Той посочи, че от ПП-ДБ виждат атаката срещу машинното гласуване. Ние твърдо ще се противопоставим на тази атака, обеща народният представител. Аз призовавам хората да си гласуват машинно, това е най-защитеният вот, добави той.

Ангел Георгиев, народен представител от "Възраждане", каза, че работата става все по-притеснителна, щом се спомене машинен вот. По думите му от изслушването е станало ясно, че машините седят в частен склад, отговорните институции си прехвърлят отговорността едни на други и никой няма контрол върху това кой има достъп до машините. Общо взето виждаме, че освен че самите машини са много гъвкави, и възможностите за упражняване на манипулации над тях също са много гъвкави, коментира народният представител. Не получихме конкретни отговори на много важните въпроси, които зададохме, като защо никоя партия няма достъп до софтуера, добави Георгиев. Много ясно пролича гузното мълчание на ПП-ДБ, които не зададоха нито един въпрос, отбеляза народният представител. Разбрахме, че ала-бала сглобката е доволна от ситуацията. Няма никакви взети мерки срещу ала-бала процесите, които влияят на крайния резултат на изборите, допълни Георгиев.

Георги Свиленски от "БСП за България" отбеляза, че не са постигнали нужния резултат от днешното изслушване. Няма как да кажа на българските граждани, че машинният вот е надежден, тъй като българската държава е заложник на една фирма - "Смартматик", каза Свиленски. Стана ясно, че в предишните избори 11 ИТ експерти от ЦИК са били сменени в последния момент по доклад на ДАНС, а сред новите 11 експерти един е бил служител на Алексей Петров, добави депутатът. По думите ум МВР и ДАНС трябва да имат информация. Свиленски попита какъв е бил интересът на Алексей Петров към резултата от изборите, защо се е притеснявал от това да бъде направен одит на машините.

"На всички тези въпроси българската държава и вие г-н министър, като представител на министерство, което се грижи за правовия ред, трябва да имате отговор", добави депутатът. Машините ще бъдат програмирани, кодовете някой пак ще ги знае", коментира Свиленски и добави, че така колегите му от ПП-ДБ с "ала-бала" с президента и с машините могат и да стигнат до балотаж в София. Не сме доволни от направеното изслушване. Няма резултат, не можем да успокоим българските граждани за това, че вотът ще бъде честен, каза Свиленски.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви, че е изключително притеснен, че от отговора на въпроса кой доработва софтуера на машините. Вие охранявате тези машини. Нямате информация за тези граждани от Панама и САЩ, нямате информация какво се случва с журналиста Цанов, нямате информация от г-н Свиленски, поканихте ли го да го изслушате как Кирил Петков му е предлагал кода, попита Балабанов. Ние от ИТН сме били за сто процента машинно гласуване, но не с машините от Венецуела, има много по-качествени машини, с които се провеждат избори, добави той.