Стабилизация в обществените нагласи през юли. Над половината от българите не искат предсрочни парламентарни избори. 22% оценяват положително работата на правителството. Наблюдава се известно успокоение във възприятията за икономическите перспективи, но тревожността остава водеща. Това показва последното проучване на електоралните нагласи на социологическа агенция "Тренд".

Изследването е по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партиите.  Реализирано е в периода между 4-ти и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст над 18 години.

Тренд не отчита съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната-Демократична България" (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава - 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото изследване на "Тренд".

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи.

Шест партии влизат в парламента, ако изборите бяха през юли. 

ГЕРБ (24.8%) остава лидер с преднина от малко над 5% от гласуващите. Следват ги "Продължаваме промяната-Демократична България" с 19.1% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Третото място остава за "Възраждане" с подкрепа от 15.5% от гласуващите, следвани от ДПС (13.7%) и БСП (8.6%). "Има такъв народ" остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията "не подкрепям никого" продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6.3%.

Повече от половината (52%) от респондентите са на мнение, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че са необходими. Нов парламентарен вот се подкрепя сред мнозинството от привържениците на "Възраждане" и БСП.

Очакванията на 20% от анкетираните са в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% - да остане същото. Подобрение смятат, че ще има 21%, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.

Проучване на "Галъп интернешънъл болкан", разпространено на 14 юли, показа същото съотношение на партиите в парламента. Според резултатите от проучването тогава, ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ - 21,8 на сто. "Възраждане" и ДПС щяха да са със почти сходни позиции, съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%, след тях са "Има такъв народ" с 4,3%.