Три седмици преди предсрочните избори 6+1 формации влизат в следващото Народно събрание. Минимална е дистанцията от 1,5% между ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ". Оспорвана битка за четвъртото място между ДПС и Демократична България. 48% от българите заявяват, че ще гласуват на предстоящите избори. Близо една пета от тях все още не са решили за кого ще гласуват. Това показват данните от национално представително проучване на Изследователски център "Тренд", проведено от 11 до 18 юни по поръчка на "24 часа".

Един месец след началото на дейността си, работата на служебния кабинет е оценен положително от 35% от българите, докато 42% изразяват негативна оценка. При президента не се наблюдава съществена динамика в положителните оценки (49%), но от редовните парламентарни избори насам се регистрира спад на отрицателните оценки за неговата работа - от 40% през април до 32% през юни.

Снимка: Тренд

Снимка: Тренд

48% от всички пълнолетни българи заявяват, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите предсрочни парламентарни избори, докато 30% все още се колебаят дали да гласуват. Малко над една пета (22%) декларират, че няма да гласуват.

Снимка: Тренд

Сред заявилите, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, 81% твърдо са решили за кого ще гласуват, докато 19% все още се колебаят за кого ще дадат гласа си.

Снимка: Тренд

Моментната снимка на електоралните нагласи сред гласуващите сочи, че ГЕРБ-СДС задържа първото място с 21.7%, въпреки отчетливата ерозия с няколко процента в сравнение с редовните парламентарни избори през април. При "Има такъв народ" регистрираме лек ръст, като резултатът им достига 20.2%.

Социалистите остават твърдо на трета позиция с 16.1%, на сериозна дистанция, както от втория, така и от четвъртия. Четвъртата позиция е непредсказуема, заради особено близките резултати на Демократична България (11.2%) и ДПС (10.9%).

От Тренд уточняват, че проучванията се правят единствено на територията на България и мобилизацията от чужбина вероятно ще бъде решаващ фактор за четвъртото място на предстоящите избори. Формацията около Мая Манолова набира 5% от гласуващите, а Български патриоти остават много близо до парламентарната бариера с 3.9%. С най-добри резултати, но все пак под 4%-вия праг остават "Възраждане" (2.3%), Българско лято (1.9%) и Ляв съюз за чиста и свята република (1.1%).

Снимка: Тренд