Тошко Йорданов от "Има такъв народ" вижда огромна концентрация на финансова власт и информация в един единствен човек - министъра на финансите Асен Василев. 

"Разгледайте кои ведомства под чий контрол са. Когато се прави коалиционно правителство, никога икономическата и разследващата власт не са в една и съща партия. В "Продължаваме промяната", което е коалиция, са службите, МВР и всички ресурсни и финансови инструменти. Сега тази коалиция се опитва да овладее и БНБ, без да има достатъчно читав кандидат", заяви Йорданов пред NOVA. 

Той коментира, че ситуацията със зависимостта от гласовете на опозицията са я създали от "Продължаваме промяната". "Взе да ни писва от това пришиване към ГЕРБ и ДПС. Когато нямаш коалиционни партньори, които да те подкрепят, вървиш по закон и гласуваме в парламента", отбеляза председателят на ПГ на ИТН. 

Йорданов напомни, че Любомир Каримански е кандидат на ИТН за БНБ отпреди 2 парламента. "Когато тръгнахме да правим тази коалиция, казахме, че имаме кандидат за БНБ. Г-н Трифонов каза на Кирил Петков и Асен Василев какво предлагаме, те казаха, че нямат кандидат и няма проблем". Това продължило до момента, в който се пуснали правилата за кандидат.

"Тогава от "Продължаваме промяната" се сетиха и започнаха да пускат различни кандидати. Те предложи 4 или 5 човека, последният беше Гюров", каза Тошко Йорданов и добави: "Нашият подход е, че винаги трябва да има професионалисти на даден пост, включително нашите министри са професионалисти в съответната област и не им се налага да ходят да си правят снимки с телефончета, за да ги забележат. Има друг критерий и той е професионализъм. Срещу г-н Каримански не успяха да извадят професионалист, това е истината."

Според Йорданов трябва да има баланс в коалицията: 

"В една коалиция, както в един брак, трябва да си имате доверие. Въпреки нашите известни съмнения, приемаме, че хората отсреща подхождат с добри намерения. Не мислим, че ще крадат или нещо такова и ние им се доверяваме. Очакваме същото към нас. В една коалиция, независимо от размера на партиите, те са равнопоставени. Без един от тях, коалицията не съществува".

Депутатът обясни, че кандидатът за БНБ е извън коалиционното споразумение. Всичко, което е извън него, подлежи на разговори.

"Ако някой заложи правителството заради БНБ, ще е в нарушение на коалиционното споразумение. И това няма да сме ние. Питайте Асен Василев дали ще развалят правителството, ако бъде избран Любомир Каримански", каза Тошко Йорданов.

Относно отправените заплахи чрез есемеси към Каримански, Йорданов заяви, че не знае кой ги е отправил, но е някой, който не иска той да е част от надпреварата.

Депутатът защити кандидата на ИТН за шеф на БНБ и по обвиненията за нередности по време на работата му като заместник-управител на банка.

"Бил е заместник-директор. Тогава са били няколко заместник-директори. Каримански никога не е подписал такива договори. Човекът, който е завеждал тези дейности, е бил в отпуск. Всички сделки или операции, не знам как се казва, преди да стигнат до Каримански, минават през 4 или 5 контролни органа, които проверяват как това се случва. Накрая до него стига един куп документи и той поставя подписа си. Дори не е виждал клиента. Прокуратурата е разследвала. Той не е обвиняем", обясни Йорданов.

По думите му Каримански е разказал ситуацията пред Кирил Петков и Асен Василев. Двамата се били съгласили, че не е виновен, но все пак Асен Василев заявил: "Да, но аз не съм съгласен". Страшен довод", коментира Йорданов.

"Пълна лъжа е намекът на Петков, че изтеглят Гюров, защото ние правим някакъв проблем по закона за спецпрокуратурата и спецсъда", каза още депутатът от ИТН и добави: "Отвратително е министър-председателят да лъже или да прави намеци, които са твърде далеч от истината."