Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV след вчерашната новина, че държавата ще откупи оръжейната компания.

Вчера икономическият министър Емил Караниколов обяви, че правителството ще направи всичко възможно да откупи предприятието. Доскоро то бе собственост на КТБ, но след това продадено. Последваха съдебни дела срещу продажбата му заради дългове на фирмата.

"Целта на държавата с одържавяването на завода "Дунарит" е защита на работниците там. Става дума за съдбата на 4-5 хиляди души - самите работници и техните семейства, каза Дончев.

В "Дунарит" работят около 1300 души, а за последната година компанията е реализирала 26 млн. лв. печалба.

По думите на Дончев решението "Дунарит" да стане отново държавен завод не е прецедент. Той припомни, че по време на управлението на ГЕРБ вече има такъв случай - връщането към държавата на "Авионамс" - също дружество от кръга КТБ на Цветан Василев. Предприятието също бе одържавено - чрез Държавната консолидационна компания, която от своя страна получи заем от Българската банка за развитие.

Според Дончев не може да става и дума за национализация. Това е процес, когато държавата взема безвъзмездно собственост, а тук става въпрос за откупуване на пазарен принцип, каза той.

Според синдикатите фирма, близка до депутата от ДПС Делян Пеевски, се опитва да купи предприятието на безценица като го атакува в съда. Прокуратурата пък обвинява шефовете на фирмата, че спонсорират с пари от "Дунарит" ексшефа на КТБ Цветан Василев, който в момента е в Сърбия. Именно за това те са обвинени и е застрашен лицензът на компанията.

Пеевски обаче отрече да има интереси в оръжейния бизнес.