Идвам от Управителен съвет на ДФ "Земеделие", който свикахме вчера. Точка първа от 13 на днешния дневен ред беше освобождаването на г-жа Иванка Багдатова - Мизова, избрахме г-жа Евдокия Кръстева на нейно място. Това съобщи министърът на земеделието Десислава Танева в предаването "Лице в лице" по bTV.

Кръстева има две магистратури - по право и по аграрна икономика от Университета за национално и световно стопанство. В периода февруари 2001 г. - юни 2008 г. е била главен секретар на Изпълнителната агенция по лозата и виното. От октомври 2012 г. до юли 2015 г. е съветник по кохезионната политика в постоянното представителство на България в Брюксел.

От юни 2008 г. до момента работи в Министерския съвет като държавен експерт в дирекция "Централно координационно звено" и началник-отдел в дирекция "Мониторинг на средствата от ЕС".

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов изтъкна като причина за напускането на земеделския министър Румен Порожанов, това че не е освободил от поста Иванка Багдатова - Мизова, чието име бе замесено около къщите за гости. Телефонът ѝ беше обявен в сайт за резервации.

Статистиката ще допълни първа жена и първи повторил земеделски министър. Статистиката в крайна сметка е никому ненужна, важно е какво ще се свърши, коментира Радева.

"Нямам къща за гости. Аз съм си декларирала всичко, което трябва да се декларира по закон. Влизането ми в политиката беше 2007 г. След тази дата съм се въздържала от придобивания, поради усещането, което биха създали, декларирала съм си средствата от самото начало. Това е съзнателен мой избор", заяви министърът на земеделието.

"В повечето къщи за гости хората работят семейно, фамилно в райони, подходящи за този вид дейност. При проверките субективния подбор е изключен, става софтуерно. Субективният фактор е само, ако може да бъде пробит софтуера", добави тя по повод на проверката, която тече в момента.

Новият министър на земеделието коментира и някои от проблемите в сектора. По думите й проблемът при пчеларите е, че не се спазват няколко мерки за защита на пчелите - за предварително уведомяване и за задължителни часови пояси при пръскане с препарати, обясни още министърът.

Десислава Танева потвърди, че се удължава срока за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания за Кампания 2019 до 23 май включително, без санкция.