Земеделският министър Румен Порожанов е подал оставка заради факта, че отстраненият зам.-директор на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова е останала на длъжността си. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той присъства на церемония, на която беше представено ново техническо оборудване за служителите на полицейските структури в МВР.

Казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник-шефа на фонд "Земеделие", чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа, отбеляза премиерът.

Борисов припомни, че още миналата седмица е дал срок тя да бъде освободена от длъжност.

Така че, който иска, да си пази някого, аз ясно казах - компромис не правим към никого и всеки, който си е позволил да злоупотреби, ще му се вземат парите и ще му се търси наказателна отговорност. Така че данъкоплатецът няма да пострада от тази работа. А тя е и добра превенция за всеки, който мисли да нарушава за в бъдеще, заяви Борисов.

На въпрос какво е казал Порожанов по случая, Борисов отговори: "Не се е събрал борда* още... било еди-какво си. В ефир още миналия петък (в предаването "Панорама" на БНТ - б.р.) казах, че всичко това трябва да приключи и то бързо. Хората не могат да имат съмнения", изтъкна министър-председателят.

Вече е ясно кой ще замести Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите, каза още Борисов. Утре още ще извършим смяната, но първо ще уведомя коалиционните партньори и съответно човека, заключи той.

По-рано днес правителствената информационна служба съобщи, че Румен Порожанов е подал оставка от поста министър на земеделието, храните и горите и че премиерът Бойко Борисов я е приел. Като водещ мотив Порожанов посочи, че не искал скандалите около него да влияят на работата на правителството.

На 30 април официално бе съобщено, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов е поискал оставката на зам.-изпълнителния директор на ДФ "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова. Причината за поисканата оставка е, че телефонът й е обявен в сайт за резервации (www.hoteliinfo.com) на къща за гости "Тара" в с. Юндола. Тогава бе съобщено, че "предстои да бъде извършена проверка", както и че Иванка Багдатова-Мизова е подала оставка, която ще бъде приета.

Има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага, безкомпромисно, заяви Борисов на правителственото заседание, проведено същия ден, по повод проверките на къщите за гости, изграждани по Програмата за развитие на селските райони в предходния програмен период 2007 - 2013 г.

*ДФ "Земеделие" се ръководи от управителен съвет от 11 членове под председателството на министъра на земеделието и храните. Оперативното ръководство се осъществява от изпълнителен директор.