Министърът на отбраната Тодор Тагарев все още не е освободил експерта Кристел Чимширова, която подаде оставка заради гафа с непоканените за Богоявленския водосвет председатели на парламентарни групи. Това обяви самият той в "Тази сутрин" по bTV. С председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, който го призова "да бъде мъж и да поеме отговорност", вече били говорили и "се разбрали".

Тагарев все още не е разписал оставката на експерта, тъй като по думите на министъра редът е различен и първо искал да прегледа предишните протоколи и да се увери, че пропускът е на съответния експерт. По думите му "никога цялото Народно събрание не е било канено на подобни церемонии", но отново подчерта, че пропускът се дължи на техническа грешка и че няма политически мотиви. 

"Имаме пропуск. Имало е случаи, в които председателите на политически партии са канени, но сега изглежда колегите са направили пропуски. Знаят ми телефона и винаги всеки може да ми се обади за покана", обясни Тагарев, като посочи, че се събрали много близки събития, за които са пращани редица покани - като 20 г. от Кербала, 80 г. от подвига на капитан Димитър Списаревски, Коледните празници и др.

"Капацитетът на колегите се е оказал недостатъчен. Моята грешка е, че не съм осигурил достатъчен капацитет. Не съм разписал заявлението за напускането, искам първо да сравня списъците и от предишни години, за да видя дали е неин пропуск". 

След гафа с поканите е говорил с Делян Пеевски. По думите му преди да замине за САЩ получил писмо от председателя на НС, на което отговорил писмено. Попитан дали се е извинил на Пеевски за това, че не е бил поканен на Богоявленския водосвет, военният министър не отговори конкретно: 

"Не знам какво да ви кажа. Ако има за нещо да се извинявам, това е технически пропуск от служители на министерство на отбраната. Не е политика, насочена към някого".

За визитата в САЩ

"Десетки или стотици пъти е дискутирано разполагането на многонационална бойна група на нашата територия. В САЩ говорихме за това как да осигурим по най-добрия начин необходимата инфраструктура като страна домакин и как Съединените щати могат да помогнат ние да се възползваме от наличните международни фондове за съфинансиране за изграждането ѝ", обясни министърът, който наскоро се завърна от петдневно посещение в САЩ. Той уточни, че такива програми има по линия на НАТО и по линия на ЕС.

"Стана въпрос и към подписаното споразумение за стартиране на противоминната група в Черно море и как тя е отворена към принос на съюзници", обясни военният министър.

"Има планове всички бойни групи, които са от страните от източния фланг на НАТО, да нараснат до бригадни бойни групи - тоест до около 5000 групи. Това ще се случи тогава, когато е необходимо, към момента нямаме ясен график. Трябва да сме готови да осигурим условия тогава, когато ще се случи", посочи министър Тагарев.

"Инфраструктура означава пътища и железопътни линии с капацитет да осигурят бърза развръщане на съюзни войски на нашата територия. Това означава и тръбопроводи и продуктопроводи за горива, складове. Това означава инфраструктура за настаняване на тези наши съюзници. Работим по всички тези въпроси, те не са само в компетенциите на Министерството на отбраната", обясни Тодор Тагарев.

"Разговорите текат от много време, но сега имаме много ясни и оразмерени потребности. С приемането на регионалните планове - на среща на върха във Вилнюс, вече е много по-ясно за какво става въпрос", посочи още той и допълни, че имаме готовност да инвестираме около 6 млрд. евро в развитие на пътна и железопътна инфраструктура, като това не е бюджет за отбрана", обясни той. 

По думите му част от договора, който страната ни е сключила, е да станем регионален център за ремонт и поддръжка на бойни машини "Страйкър".

"Имаме готовност да вървим в тази посока по-рано. Имаме разбиране и от САЩ, и от страна на фирмата, която ще изпълнява договора. Определено е вече, че един от заводите на терен, ще е във Велико Търново. В халетата не са правени инвестиции от много години, трябва да ги направим удобни и приятни за работа на нашите работници и да съответстват на изискванията на един такъв световен лидер. Не е вярно, че българските "Страйкър"-и са тройно по-скъпи. Това е теза на опозицията. Машините ще бъдат доставени от средата на 2025 г. до средата на 2028 г.", заяви Тагарев.

За Украйна 

Още сме в процес на предоставяне на последната гласувана от Народното събрание военна помощ за Украйна, обясни министър Тагарев. Помолен да се ангажира със срок, той уточни, че това е чисто логистичен, а не политически въпрос. Министърът каза още, че обемите са сериозни, а операцията за предоставяне на това въоръжение изисква доста време за реализация и планиране.

За оставането си в кабинета 

"Ако ми бъде дадена такава възможност, ще работя, ако политическите партии решат нещо друго, ще се върна към академичните си занимания с удоволствие", отговори Тагарев на въпрос как разчита знаците за оставането си в кабинета.  

"Само на няколкостотин километра от нас върви изключително интензивна война. Трябва да бъдем внимателни за всяко действие в областта на отбраната и да правим всичко възможно за повишаване на сигурността и способностите на нашите въоръжени сили", посочи Тагарев и допълни, че с неговия над 40-годишен професионален опит много добре разбира, че повишаването на разходите за отбрана е необходимо условие, но е достатъчно условие, за да се реализира една ефективна политика. "Мисля си, че бих могъл да работя в тази посока и в бъдеще", коментира той.

Тодор Тагарев потвърди, че усеща подкрепата на "Продължаваме промяната - Демократична България" и особено на премиера акад. Николай Денков, който има най-преки наблюдения върху неговата дейност. "Той беше много ясен в публичното си изявление по въпроса", заяви министърът на отбраната.

"Целият кабинет има много ясна евроатлантическа ориентация, имаме достатъчно подкрепа в Народното събрание", подчерта Тагарев. Според него не е толкова важно кой точно ще остане, а важното е да продължим по този път.

"Имаме много сериозна работа за вършене. Смея да мисля, че имам познанията и енергията да върша тази работа", заяви още той. Министърът изтъкна, че до края на февруари има няколко пътувания и тежки задачи за вършене, върху които се е фокусирал, и дали ще има покана да остане след ротацията в момента толкова не го вълнува.