Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски се обърна към министър Тагарев, като заяви да не се крие зад съветници и експерти, а да поеме лична отговорност по казуса с непоканените депутати на богоявленския водосвет на 6 януари.

Депутатът публикува пореден гневен пост по скандала, след като от Министерство на отбраната съобщиха, че експертът, на когото е възложена задачата да покани депутатите на водосвета за Богоявление, погрешка е ползвал неактуализиран списък. Заради гафа същият е подал оставка.

"Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност! Министър Тагарев, отговорността винаги е лична. Не се крийте зад съветници и експерти! Поемете отговорност за гафа", написа Пеевски във фейсбук страницата на ДПС.

"Предишният път съветникът ви подаде оставка заради скандала в "Пирогов", но след като го крихте дни наред. Сега някакъв невинен експерт подава оставка, заради гафа с парламента.  Министър Тагарев, бъдете мъж, поемете отговорност", посочва още депутатът.

По-рано днес, пак в пост във Фейсбук страницата на ДПС, Пеевски определи скандала с непоканените депутати на богоявленския водосвет на 6 януари като акт на грубо погазване на българската Конституция и унижение на парламента, и посъветва Тагарев, "уютно седнал в топлия си кабинет, да отвори Конституцията, да я прочете много внимателно и да осмисли много точно мястото си като представител на изпълнителната власт, като слуга на народа."

Пеевски поиска още, Тагарев да се яви пред Народното събрание и да поеме отговорността си пред тези, които са го избрали на поста.

Скаландалът с Богоявленския водосвет на бойните знамена на българската армия пред Паметника на незнайния войн избухна след като се оказа, че отредените места за депутатите са празни. Ситуацията се оказва конфузна, което накара един от отговорниците за тържеството да прикани хора от президентството и други лица да заемат празното пространство, отредено за представителите на Народното събрание.

Първоначално от Министерство на отбраната твърдяха, че са спазили протокола за ритуала по освещаване на бойните знамена, впослесствие се оказа, че експерът във ведомството е виновен за гафа.