Бойко Борисов и Делян Пеевски заподозряха, че смяната на директора на "Пирогов" д-р Валентин Димитров е отмъщение на ПП-ДБ за скандала и последвалата оставка на съветника на военния министър. И двамата изразиха недоволство от действията на правителството.

"Този цирк трябва да свърши. Едно казва премиерът, после казва, че не го е казал, това е смешна работа. Смятате ли, че е сериозно цялата държава да се тресе заради "Пирогов, която болница си върши перфектно работата. Заради един съветник си отмъщават, който си бе позволил нечувано държание в "Пирогов"? Това е дребно отмъщение и трябва да приключи веднага", избухна в кулоарите на НС лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски визирайки Мустафа Емин.

Пеевски недоволства, че определени лица от изпълнителната власт си позволяват да поучават парламента.

"Това просто няма да се допусне. Те са избрани от този парламент и не могат да го поучават. Трябва да си знаят мястото и който не си го знае - към изхода на Министерски съвет", предупреди Пеевски. Попитан

На въпрос дали официално е свалил доверието си от министър-председателя Николай Денков, Пеевски заяви, че "това лице изобщо не иска да го коментира вече". И за пореден път повтори, че ДПС не участва в сглобката.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също се подсети за скандала със съветника на Тагарев, който искаше в "Пирогов" да обърнат внимание на неговото дете, а заради публичния скандал бе принуден да подаде оставка.

"Имаше един случай с един съветник, който отиде в "Пирогов" и се държа непростойно. И изведнъж нарочиха директора на "Пирогов", когото аз не познавах. Вицепремиерът постави въпроса на премиера, че не е съгласна с тази политическа смяна", обясни Борисов в кулоарите.

"Когато ротацията дойде искат да подпишат споразумение, защото ще са поставени в такова положение, както ние. Когато Мария Габриел стане премиер и уволни някой директор, ще им е хубаво ли? Сега преритват за такова споразумение. Аз ли да седна да го напиша", коментира за коалиционното споразумение Борисов.

Борисов отново напомни, че е имало решение по-важните решения да се вземат заедно от ГЕРБ, ПП и ДБ. Той определи като пълна глупост твърдението, че ГЕРБ искат да събори правителството.

"Към този момент има един действащ документ между Николай Денков и Мария Габриел, по който се назначават министрите, зам.-министрите, областните управители и именно тези назначения свързани с изпълнителната власт.", напомни лидерът на ГЕРБ. Борисов изказа и друго подозрение за отказа на ПП-ДБ да подкрепят ГЕРБ за отпадането на дерогацията за "Лукойл" още от януари.

От думите му стана ясно, че ПП-ДБ искали дерогацията да отпадне след ротацията, вече при премиера на ГЕРБ, за да не понесат те щетите.

"Дерогацията да отпадне сме съгласни и ние, и ПП-ДБ. Те казват - да влезе от 15 март, защото тогава премиер ще е Мария Габриел. Ако влезе от 1 януари, могъщият Денков може да се огъне. Щом ние сме предложили това, не виждам как бихме се отдръпнали. ПП-ДБ считат, че ако нещо се случи за тези два месеца, ще е проблем за тях. Но ако се случи март, няма да е лошо", заключи Борисов.

По думите му решенията на Минитерски съвет са слаби. "Налагаше се в парламента да коригираме, да поемаме тежестта на МС със зърнопроизводителите, в енергетиката, в отбраната. Най-тежките решения за едни министри ги приехме солидарно. Така солидарно ще приемем и дерогацията. По бюджета има забележки във всички сектори. Ще бъдем по-работливи, но това ще отнеме много време", допълни още той.

"Ежедневието на ПП-ДБ е с Делян Пеевски", обвини още лидерът на ГЕРБ.

"Всеки ден в моя кабинет идваха - Кирил Петков, Делян Пеевски, Христо Иванов, ген. Атанасов, Данчо Цонев. Стотици пъти. Те (ПП-ДБ) по цял ден са заедно с Делян Пеевски" - така той отрече опорките, че с ДПС гласували като една партия.

И призна: "Ние с ДПС имаме общо - Украйна, бюджет. За съжаление или за радост, и шефът на "Пирогов" е и тяхна кауза".