България, Румъния и Турция подписаха Меморандум за разбирателство за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море.

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, турският министър на отбраната Яшар Гюлер и румънският им колега Ангел Тилвар са подписали меморандума в Истанбул, съобщиха от Министерство на отбраната. 

След окончателното одобряване на национално ниво на Меморандума и от другите участващи страни, предстои стартиране на процес по оперативно планиране на дейността на MCM Black Sea. След завършването му, противоминната група ще може да бъде активирана за изпълнение на фактически действия.

Очаква се военноморската група да спомогне за подобряване на взаимодействието и добросъседските отношения между участниците, без това да заменя присъствието и провежданите дейности по възпиране и отбрана на НАТО в района на Черно море.

Първоначално се предвижда участието на противоминни кораби само на трите черноморски съюзни държави. Преимуществено ще се провеждат действия в териториалните води и изключителните икономически зони на участващите страни за отстраняване на минната заплаха, подчертават от Министерството на отбраната.

Изпълнителен орган за вземането на решения, управление, консултации и за цялостното ръководство на провеждането на противоминни операции ще бъде Комитетът за Противоминната военноморска група в Черно море, състоящ се от началниците на Военноморските сили на трите участващи държави. На база на взетите от него решения ще се изготвя график за провеждане на операции в определени райони, като ще се посочват и планираните за участие сили за съответния период на активация на групата (не повече от 4 периода по 15 дни за една календарна година

Решението за одобряване на Меморандума от българска страна беше взето на правителствено заседание през декември миналата година. Създаването на Противоминната военноморска група в Черно море (MCM Black Sea) е инициирано от Турция през август 2023 г. с основна задача да бъде осигурена безопасността на морските пътища в Черно море в противоминно отношение и противодействие на минната заплаха, възникнала след началото на руската агресия срещу Украйна.

Войната в Украйна, започната от Русия, води до рискове за нашата територия, за сигурността на корабоплаването, и за да минимизираме тези рискове, се включват и военноморските сили на трите страни, за да разчистват от мини, надяваме се, успешно, обясни в началото на месеца министърът на отбраната Тодор Тагарев. През ноември м.г. Тагарев заяви, че Планираната противоминна операция в Черно море със съюзниците ни Румъния и Турция няма да нарушава Конвенцията от Монтрьо.

Представители на Турция, Румъния и България се срещнаха през април 2022 г. със свои колеги от Грузия, Полша и Украйна, за да обсъдят почистването на мините след руската инвазия в Украйна. Министрите на отбраната на трите черноморски членки на НАТО обсъдиха плана и на среща на Алианса в Брюксел през октомври м.г., както и в Анкара през ноември.

Украинските военни съобщиха в края на декември м.г., че гръцки товарен кораб, плаващ в Черно море на път за украинско пристанище на река Дунав, е ударил руска мина.