Демонтажът на фигурите от Паметника на Съветската армия продължава и в дъжда. На четвъртия ден работниците успяха да свалят от върха на монумента и фигурата на бащата, след като вчера по реда си минаха българската майка с детето, а ден преди това и руският войник. Двама работници с кран свалиха главата и част от торса на мъжката фигура.

Край загражденията пазят полицаи с дъждобрани. Оградата е двуредова, за да подсигури периметъра около паметника.

От вътрешната й страна са подредени огромните скулптури, отрязани с флекс и свалени с крана в предишните дни. 

Още снимки вижте тук>>

През това време се проведоха две протестни акции - едната на "Възраждане", които пробваха да нахлуят в сградата на Областната управа, но не бяха допуснати от полицията. Водени от Деян Николов, групата общински съветници настояха да видят копие на заповедта за демонтажа, за който твърдят, че е незаконен. Областната управителка не се появи, а те се заканиха другия път да се върнат с флекс и да нарежат вратата.

Мая Манолова пък заедно с представители на Изправи се. БГ окупираха входа на район "Средец", където е кабинетът на един от инициаторите за отстраняването на паметника - районния кмет Трайчо Трайков.

Снимка: БТА

По време на акцията бяха облепени лепенки със свастики на вратата на районното кметство.

"Тук сме, за да кажем, за да изкрещим, че ни управляват нови фашисти", заяви Мая Манолова, цитирана от БТА. Тя определи кмета на "Средец" като "един от идеолозите на бруталното варварско нарязване на Паметника на Съветската армия и неговите бронзови фигури, който май го е страх да се появи пред хората и да обясни защо и на какво основание областният управител реже и унищожава паметника незаконно".

Снимка: БТА

Манолова, също като "Възраждане и БСП заяви, че няма представени никакви доказателства от страна на областния управител за основанието, на което реже и унищожава бронзовите фигури на паметника. "Ако такова не бъде представено днес до края на деня, съдът ще разпореди незабавно за преустановяване на вандалските незаконни действия на длъжностни лица на областната управа", каза лидерката на "Изправи се".

Именно по жалба на Манолова Административен съд - София град изиска цялата документация около премахването на монумента от областната управа, като нареди това да бъде извършено в еднодневен срок, иначе ще бъде наложена максималната глоба.

Снимка: БТА

Правителството е отпуснало 260 000 лева за "ремонт и възстановяване на Паметника на Съветската армия", както и "за заздравяване на на мемориалния комплекс", като е възложило изпълнението на областната управителка Вяра Тодева. Имотът е частна държавна собственост и се намира под нейно управление, след като от Министерството на културата заявиха, че не представлява паметник на културата. До момента не е ясно къде ще се съхраняват отделните елементи от мемориала, а по думите на областната управителка това се пази в тайна от съображения за сигурност.

Снимка: БТА

Демонтажът започна на 12 декември, а след приключването му предстои възлагането на обществена поръчка за самата реставрация на паметника, който, по думите на Тодева, не е реставриран от 70 години.

Снимка: БТА

Още в първия ден на демонтажа сюжетът, довел до остро противопоставяне в обществото, отново набра скорост и пред паметника се проведоха протести и акции на защитници и противници на монумента.

Снимка: БТА