Наемът на скелето до демонтирания отчасти Паметник на съветската армия струва на софиянци по 36 000 лв. на месец. За това алармираха от "Възраждане" и обявиха, че има много по-ниски оферти за наемане на скеле, които се движат до няколко хиляди лева.

Според общинския съветник в София Деян Николов това прилича на корупция и затова подават сигнал до Икономическа полиция, след като са се запознали с договорите, сключени от областната управа с фирмите, заети с демонтажа.

"От документите, които видяхме, става ясно, че за скелето плащаме 36 000 лева на месец, в същото време плащаме 10 000 лева за камери за охрана, което смятаме, че е прекомерно, и някои други разходи, свързани с оградата. Най-голямо впечатление прави самото скеле", каза на брифинг в парламента Николов, съобщи БТА.

Според него 36 000 лв. на месец за наем е прекомерно много, защото той е открил и оферта за наем в размер на 2 500 лв. "На уеб страницата на компанията, с която е подписан контракт за настоящето скеле, също може да се открие оферта за 5 600 лв. в най-скъпия вид. Това значи, че губим сред 31 000 и 35 000 лв. на месец, което за последните 10 месеца значи 350 000 лв.", добави той.

Ако това положение продължи още две години - скелето да стои и да плащаме наем, ще ни струва 1 млн. лв., изчисли Николов.

"Това, което наблюдаваме в последните десет месеца, е корупция около поддържането на паметника в състоянието, в което се намира в момента, а именно ограден, със скеле, охрана и прочие, каза Николов. Въпросът е къде отиват тези пари? Софийската регионална администрация дължи отговори на тези въпроси", коментира съветникът.

Според него, след като сигналът бъде отработен от "Икономическа полиция", която да установи чисто икономическите факти относно сключените договори, той би следвало да бъде изпратен и към прокуратурата.

Демонтажът на паметника започна през декември по нареждане на областната управителка на София Вяра Тодева, която се позова на решение на СОС. Първо беше свален гранитният автомат и главата на войника на постамента, последва махането на фигурите на майката с детето и работника. Част от фигурите бяха преместени под навес в землище край столицата. Междувременно постъпиха жалби в съда срещу неправомерния демонтаж, но последната дума на ВАС беше, че демонтирането на фигурите не е незаконно.

През април тази година беше премахнат надписът върху монумента, който гласеше: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ". Към момента мястото около паметника продължава да е оградено с метални плоскости, за да няма достъп до него, след като в началото на демонтажа имаше сблъсъци на протестиращи срещу преместването на паметника и на такива, които желаят премахването му.

Уверението на столичния кмет Васил Терзиев и на областната управа беше, че демонтираните парчета ще се съхраняват и след като се определи бъдещото местоположение на композицията, дали в Музея на социалистическото изкуство, или другаде, те ще бъдат отново сглобени.