Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешните електронни избори в "Движение Да, България" за водач на листата за евроизборите, съобщиха от политическата формация. След него се нареждат Мария Спирова, Алина Добрева и бившият военен министър Велизар Шаламанов.

Ето какво написа самият Тафров във Фейсбук профила си днес, публикувайки и таблица:

"Ето резултатите от изборите. Гласуваха 5898 души. Благодаря на всички, които ме номинираха, на всички, които взеха участие в изборите, на всички, които гласуваха за мен, на всички, които направиха електронните избори възможни, и на всички кандидати, които вместо опоненти, бяха и ще си останат съмишленици, на всички, които ме подкрепиха публично и частно, на сестра ми и на племенницата ми, на хората, които ми отделиха време, за да разговарят с мен в София, Пловдив, Търново, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Плевен. Daniel Nedelchev беше страхотен организатор, Иво Мирчев Bozhidar Bozhanov умът и плътта на този електронен шедьовър, Антоанета Цонева стратегът на успеха, а Hristo Ivanov направи всичко по-горе изброено възможно с лидерството си. Благодаря, битката продължава".

Снимка: Официален профил във Facebook

По-рано ДСБ, която е коалиционен партньор на "Да, България" в "Демократична България", номинира за водач на листата евродепутата Светослав Малинов. Все още не е ясно обаче кой ще води листата на коалицията.

На последните европейски избори водач на листата на Реформаторския блок беше бившият лидер на ДБГ Меглена Кунева, а втори - Малинов. Той обаче я измести чрез преференциален вот от първото място и стана европдепутат.

Самият Малинов сега поздрави Тафров във Фейсбук с думите:

"Поздравявам приятелите от Да, България за успешното провеждане на първото електронно гласуване в България! Искрено се радвам и за резултата на Stefan Tafrov. Успех!".

През март 2001 година Стефан Тафров стана първият български посланик, носител на най-високата степен на Ордена на Почетния легион на Франция. На евроизборите през 2009 година той беше кандидат-депутат от листата на Синята коалиция. На парламентарните избори през 2017 година пък водеше листата на "Да, България" в 24 МИР София.