Двамата са предложени от председателя на палатата Цветан Цветков, предаде БТА.

Горица Грънчарова – Кожарева беше избрана със 145 гласа „за“, 0 „против“ и 3 „въздържал се“, съобщи "Фокус".
Тошко Тодоров бе избран със 103 гласа „за“, 20 „против“ и 15 „въздържал се“.

Вижте снимки >>>

В края на минлата година ГЕРБ тричленната професионална колегия на управление на Сметната палата с председател и двама заместници.

За членове на Сметната палата бяха избрани Георги Иванов и Емил Евлогиев, които по закон са предложения от неправителствения сектор.
Иванов е номиниран от Института на вътрешните одитори в България, а Евлогиев - от Института на дипломираните експерт-счетоводители.

За Евлогиев гласуваха 110 депутати „за“, 0 „против“, 15 „въздържал се“, а за  Иванов - 107 „за“ 1 „против“ и 19 „въздържал се“.

Председателят на Сметната палата заяви, че предложените кандидатури са безспорни професионалисти и имат безупречна репутация.

"В този състав ще можем да работим в екип за подобряване ефективността на Сметната палата и за просперитета на България",
отбеляза Цветков.

Според депутата от "БСП лява България" Мая Манолова смяната на състава на Сметната палата е политическо упражнение.

"Управляващото мнозинство иска да си осигури един послушен одитен орган", каза тя.

По думите й двамата кандидати, предложени от съсловни организации, са били избрани на техни заседания, в които са участвали само по петима членове.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова от ГЕРБ заяви, че само от гласуването се вижда дали има политическа договорка или не.

При гласуването от БСП подкрепиха част от предложенията на управляващите.

Манолова отвърна, че и тя е подкрепила Горица Кожарева, която в миналия парламент била избрана на същия пост от тогавашните управляващи, включително и с нейния глас, цитира я "Дневник".