Целият този цирк в парламента е заради едни хора, за които няма правила, няма етика, няма морал, няма логика. Те са като деца, пуснати в магазин за играчки. Това заяви в профила си във Facebook лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов, който се отказа от депутатското си място малко преди ЦИК официално да обяви списъка с народните представители.

"Нека ме извинят тези прекрасни същества децата, но ако ги пуснем в магазин за играчки, без правила, те ще правят същото, което правят сега една част от депутатите в Народното събрание. От трийсет години има логика в българския парламент, че най-голямата партия, спечелила най-много гласове, излъчва председател на парламента", пише Трифонов и продължава:

"Когато ПП спечелиха изборите за 47-ото Народно събрание, Кирил Петков ми се обади по телефона и ми каза: "Дай да направим Корнелия Нинова председател на Парламента". Аз му казах: Не съм съгласен. Вие сте спечелили изборите и вие трябва да излъчите председател. И така председател на парламента стана Никола Минчев. И това е правилно. Когато ние спечелихме изборите, председателят на Народното събрание беше моето предложение - Ива Митева. И така беше правилно. Това действие е уважение към избирателите.

По думите му "циркът за избиране на председател е унизителен и показателен за психическото и моралното състояние на някои хора - пълна демонстрация на глупостта, безотговорността и липсата на всякакъв морал".

"ИТН е част от 49-ия парламент и ще прави абсолютно всичко възможно да работи в услуга на суверена. Умно, спокойно, конструктивно и отговорно, това е единствения начин да си вършим добре работата. Единственият. Така мисля аз", завършва поста си в социалната мрежа лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Малко по-рано депутатите не можаха да стигнат до решение кой да бъде председател на 49-ото НС. Пленарната зала не излъчи никого за пръв сред равни сред кандидатурите на Росен Желязков от ГЕРБ и Петър Петров, от "Възраждане". Асен Василев от ПП предложи да се въведе ротационен принцип по европейски пример - на всеки два месеца председателят на парламента да бъде редуван, но председателският съвет след това също не доведе до резултат.