Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обвини шефа на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, че приглася на медиите на Делян Пеевски срещу десни кандидати на местните избори и това е опасно за стабилността на държавата.

Това стана, след като само преди дни РБ обвини ГЕРБ в черен пиар заради платени публикации срещу техни кандидати, а неотдавна Кънев вече каза, че "ги удрят в гръб".

Скандалът се задълбочи, след като вчера сайтът ПИК разпространи информация, че кандидатът на РБ във Варна Чавдар Трифонов е бил осъден на 3 месеца условно за шофиране след употреба на алкохол през август 2007 година. Според информацията той бил хванат с 1,6 промила алхокол.

Трифонов обаче я опроверга, като заяви, че дрегерът е показал наличие на 0.7 промила алкохол в кръвта, което е с 0,2 над допустимите 0,5.

Той беше категоричен, че преди 8 години е сгрешил, но си е взел поука, не си е платил, за да избегне присъдата, и си е понесъл последствията.

Трифонов обаче съзря в информацията срещу себе си и намесата на ГЕРБ:

Не случайно атаката стартира с идването на Цветанов в града. Тъй като аз и коалицията „Реформатори и патриоти" сме основният опонент на статуквото. И наистина ще им разбием схемите в този град. Не приех да се договарям с Пеевски, не поех помощи, не дадох и аз някой лев да туширам медийно каквото и да било".

Тази сутрин Радан Кънев коментира пред  bTV, че всички медии на Пеевски от повече от година се опитват да вкарат пробойна между ГЕРБ и РБ и изглежда успяват да го направят.

"Медиите на Пеевски на тези местни избори имат само един враг – Реформаторите. Всички други са добри, защото си плащат. Не знам кой плаща черния пиар, аз не мога да кажа, че Цветанов плаща, но той приглася срещу десни кандидати", категоричен беше лидерът на ДСБ, който не за първи път отправя подобни обвинения. 

Кънев уточни, че е знаел за условната присъда на Трифонов и подчерта, че той е бил реабилитиран още през 2010 г. и оттогава тя не съществува в правния мир и се води неосъждан.

Преди 8 г. Чавдар е направил огромна грешка. Не е извадил пари да си плати подкуп, както, за съжаление, правят 90% от хората, отишъл е пред съдията, признал си е, изтърпял си е присъдата. В момента той не си плаща кръвнина на медиите на Пеевски, не си плаща рекет за защита", добави Кънев.

Самият Цветанов коментира, че не разбира защо изобщо неговото име се замесва.

И Борисов се намеси в скандала

Късно снощи в профила на премиера Бойко Борисов се появи статус по повод скандала, в който се казва:

"Гледайки изказването на кандидата на РБ за кмет на Варна Чавдар Трифонов, стигнах до извода, че още 2007 година началникът на щаба ни Цветанов е “накарал” кандидата на РБ да пие и да шофира в нетрезво състояние. Дори и аз не подозирах за възможностите на Цветанов още тогава да прозре и “подтикне” кандидата за кмет на коалиционния ни партньор да извърши подобно престъпление и по-късно да не уведоми щаба си. Обещавам да “смъмря” Цветанов за това".

Кънев коментира, че тези думи изобщо не са в стила на Борисов, който не използва кавички и вероятно това е писано от сътрудници. По думите му в учебниците по политология пише с "червени" букви, че не се приглася на компромати. Затова смята изказването за прибързано, но явно премиерът се опитва неуспешно да покрие огромна и непростима грешка на шефа на щаба си.

"Цветанов пригласяше на компромати, застреля се в краката като началник щаб и шефът му не може да го спаси", добави Кънев.

Той коментира и интервюто си пред в. "Капитал", в което заяви, че сериозно обмисля възможността да се кандидатира за президент. Съпредседателят на РБ заяви, че ще има отговор след местните избори. Той е категоричен, че преди това трябва да има предварителни избори между десните партии, независимо дали ще участва, за да има единен десен кандидат и той да спечели от първия тур, без подкрепата на ДПС.