Преди няколко месеца казах, че "Продължаваме промяната"-"Демократична България" и ГЕРБ-СДС е най-стабилната възможност за кабинет и се радвам, че сега се случва. Ще бъде трудно е и за самите партии, каза бившият министър на финансите Симеон Дянков пред bTV.

По думите му коалицията на трите партии е най-стабилната и е политически успех, че има такъв кабинет.

"Има много сили, които не искат да има редовен кабинет. Внезапната жар да се взимат имунитети има за цел да се сплашват политици. Има политически сили, които не искат влизане в Шенген и еврозоната - "Възраждане" и части от БСП. В България е имало една част от бизнеса, показахте и братя Галеви, който е израснал по начини, по които в една европейска икономика няма как да се правят пари. Затова нито им харесва Шенген, нито еврозоната", каза Дянков.

Според него акад. Николай Денков и Мария Габриел ще успеят да работят добре, но затова колко време ще работи правителството зависи от Христо Иванов.

"За мен ключът за успеха на кабинета и колко месеца той ще работи е в Христо Иванов. Този кабинет може да издържи известно време, ако покаже успехи в постигането на Шенген, съдебна реформа, еврозона и бюджет. По тези теми Христо Иванов, Атанас Славов, Надежда Йорданова, Георги Ганев и Мартин Димитров са основните експерти. Работата ще е в парламента, а не в правителството", коментира бившият финансов министър.

"Трудно е и за самите партии. Вътре в тях има недоволство, а идват и местни избори. Ако се погледне политическата палитра - това е най-стабилната коалиция", добави той.

По думите му удължаването на бюджета не е проблем.

"Спекулира се, че ще спре плащането на пенсиите - това не е така, има достатъчно пари. Поне до септември нещата ще са нормални. След това трябва да има бюджет, а и за следващата година", обясни бившият финансов министър.

Въпреки това е на мнение, че инфлацията у нас е голяма, като същото важи и за дефицита.

Създаващото се ротационно правителство няма да се справи със задачата да вкара България в Еврозоната, предупреди още Дянков. Според него няма да успеем следващата година дори да кандидатстваме за Еврозоната, но може през октомври-ноември да влезем в Шенген.

"Абсолютно невъзможно е при 4% дефицит да се влезе в Еврозоната. Ако имаше слабости в това служебно правителство, те бяха при вицепремиера Атанас Пеканов. Не успя да се справи с Плана за възстановяване. Трябва да сме под дефицит 3% и с по-ниска инфлация. Това се изпусна по време на предишния редовен кабинет, когато Асен Василев беше финансов министър. Тази път дано си е научил урока. Смятам, че е", каза той.

По думите му с лични разговори и компромиси не се влиза в еврозоната.

Дянков призова бъдещия финансов министър Асен Василев да не прави стари грешки от редовния кабинет, а да работи с ГЕРБ и да иска съвети от коалиционните си партньори. "Да работи с тях и да не прави чистки, защото това са хората, които ще ни вкарат в еврозоната", обясни бившият финансов министър.