Какво вещае наесен горещото политическо лято и може ли да бъде прекъсната симбиозата между политика и подземен свят - темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR социологът Евелина Славкова и бизнесменът Васил Василев.

"През последните години сме ставали чести свидетели на подобни връзки. Видно е, че от най-ниското до най-високото ниво има срастване между бизнес и държавни интереси. Тези връзки са се развили в годините на прехода и сега всички са доволни. Това е модел, който постепенно се е реализирал и е очевидно, че работи след като продължава да съществува", каза Евелина Славкова в "Денят ON AIR" и прогнозира, че след навлизането на социалните мрежи и улесняване на достъпа до информация в бъдеще ще има още повече разкрития.

Бизнесменът Васил Василев заяви, че българските политици не могат да намерят формулата, с която да спечелят пари и добави: "Ако излязат на свободния пазар трудно могат да пробият с възможностите си и да спечелят парите които искат. Има политици-престъпници, но някои от тях са по-хитри и действат с пипала, които им носят парите които искат. Причината е лакомията им и тяхното чувство, че те заслужават повече", заяви той.

Василев упрекна ситуацията, в която се развива покровителство на престъпниците от политиците и нарече политическата система "безобразна". Бизнесменът разкритикува и правото на управляващите да избират съдии, като подчерта, че избраните по-късно следват модела, който им е наложен.

"Казусът Бенчев и това каква кола кара се разви в публичното пространство, но сега той е по-дълбок, мисля че ще излязат още компромати, това е работещ модел - да нападаш другия", каза още Славкова във връзка със зам.-шефа на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев, когото арестуваха в Истанбул заедно с несебърския бос Митьо Очите.

По думите на социоложката обаче хората през летния сезон са в съвсем друго настроение и това няма да се отрази сериозно на БСП, като през септември ще стане ясно дали е повлияло, когато станат готови социологическите проучвания.

"Всичко се завърта около Бенчев, а калта наоколо остава покрита", отсече Василев и поясни, че според него основният проблем е, че Желязков остава в Турция 30 дни.

"Турците ще изцедят цялата информация за връзките му с политици. След това те ще държат в ръцете си компромати за наши политици, имали взимане-даване в престъпния свят", каза той.