"Информационно обслужване" не брои избори, обработва данните от протоколите на СИК и прави преноса им в информационна система. Резултатите са публично достъпни и могат да бъдат прегледани от всеки. Екипът на ИО работи с ясно съзнание за изключителната отговорност, която носи, не само за обработката на резултатите от вота, но и по всички проекти, поръчани от държавата, които изпълнява. Това заяви директорът на държавното дружество "Информационно обслужване" Ивайло Филипов, който бе изслушан в Народното събрание заедно с председателя на ЦИК Камелия Нейкова по искане на "Възраждане". 

От партията на Костадин Костадинов пък са подали жалби до прокуратурата и са сезирали ЦИК за изборни измами с онлайн заявленията за гласуване в Турция, понеже много от тях били подавани от един и същи компютър. След изслушванията от "Възраждане" обявиха, че ще сезират и международни институции. Те смятат, че от ЦИК и "Информационно обслужване" са допуснали нарушения. 

"Информационно обслужване" изпълни дейностите по компютърната обработка на данните от гласуването при пълна публичност и прозрачност, отчете шефът на фирмата Ивайло Филипов и припомни, че преди изборите пред представителите на партиите е била проведена демонстрация на софтуерната система, с реална обработка на изборни резултати.

От "Възраждане" поискаха да разберат защо заявления за гласуване в Турция са подавани онлайн от няколко компютъра в България. Проверка показала, че някои заявления са подавани от един IP адрес и един компютър, каза Петър Петров. Според депутата става въпрос за злоупотреба с лични данни, защото били използвани ЕГН-та на граждани, които дори не са гласували.

Той потърси сметка на Филипов, който заяви, че служителите не са му докладвали за подобни нарушения, а Изборният кодекс не уточнява конкретно, че не може да се подават заявления за разкриване на секции в Турция и от българска територия.

"Нямам информация от мои служители, че има неправомерно или каквото и да е друго зловредно подаване на информация от IP адреси, по отношението на подаването на заявления за разкриване на секции. Информацията, която сме предоставили на службите, е след изрично поискване от тях", обясни той. Шефът на "Информационно обслужване" каза още, че повечето турски секции са били разкрити автоматично, по силата на броя им на предходните избори, и само няколко са били новите, разкрити на този вот по силата на заявления.

От "Демократична България" пък настояха да разберат има ли ръст на сгрешените протоколи заради въвеждането и хартиеното гласуване, а Филипов констатира, че увредените протоколи са в пъти повече от броя им на предишните избори през октомври, когато имаше само машинно гласуване.

"Видяхме, че предупрежденията за дефицит на Изборния кодекс се оказаха основателни. 2700 несъответствия, които част от тях ЦИК коригира. Следващите избори може да бъдат по-честни, ако приложим технологиите по по-добър начин", заключи Божидар Божанов от ДБ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди, че "огромната част от българското общество не вярва в честността на изборния процес".

"То е убедено в това, че българският изборен процес се манипулира и фалшифицира", обърна се той към Ивайло Филипов и припомни срещата им на двора на "Информационно обслужване" два дни преди вота. Костадинов подчерта, че от партията не са останали доволни от днешните отговори на директора на "Информационно обслужване" и допълни, че ще направят предложения за промени в посока на това дружеството да стане още по-прозрачна институция.

Останалите парламентарни групи не проявиха интерес и не зададоха въпроси към шефа на ИО. Те бяха по-активни по време на изслушването на председателката на ЦИК Камелия Нейкова. 

Снимка: БТА

От "Възраждане" попитаха защо ЦИК е бездействала, след като са поискали ограничаване на онлайн заявленията, подавани от един IP адрес. В отговор Камелия Нейкова повтори, че за вота на 2 април са били открити 737 секции в 61 държави, като в 245 от тях се е гласувало с хартия или с машина.

Тя подчерта, че българските граждани с избирателни права, които са искали да гласуват в чужбина, са подавали писмени заявления по образец на страницата на ЦИК. Всички подадени заявления се проверяват съгласно предвиденото в закона, припомни Камелия Нейкова. По думите ѝ най-много секции е имало в Турция, Великобритания, Испания и САЩ.

От ГЕРБ-СДС попитаха дали е имало разкрити секции в чужбина, в които са гласували под 50 души. Нейкова потвърди и уточни, че това са държави, в които българската общност е с малко представителство.

Във всяка секция е имало представител на държавата, отговори тя и на въпрос на ПП-ДБ. Тя каза, че не знае с колко са се повишили разходите на командированите, защото това е въпрос към Външно министерство. А на питането за грешките и несъответствията в протоколите, отговори, че са били по-малко, в сравнение с вота преди две години - през април 2023 е имало 2757 сгрешени протоколи, докато през 2021 те са били 3568.

Антоанета Цонева от ПП-ДБ отчете, че числовите данни за броя на грешките, несъответствията, доказва, че в България действа законодателство, което рязко е влошило изборния процес. Тя призова ЦИК да изготви по-бързо анализа си за провеждането на изборите, като на базата му комисията има възможност да предложи промени с оглед подобряването на процеса. "В ЦИК има мнозинство, което атакува, подкопава изборния процес", обвини депутатката от ДБ.

От ИТН предупредиха, че честите промени в Изборния кодекс преди избори влошават изборния процес и коментираха проблема с подаваните от един адрес онлайн заявления за гласуване в чужбина. Според Станислав Богдански дори да има лимит на заявленията, подавани от един ай пи адрес, това лесно може да се заобиколи, затова трябва да се измисли друг начин, обърна се депутатът от ИТН към "Възраждане".