Разграничаване на президента Румен Радев от служебното правителство очаква бившият министър-председател Сергей Станишев и настоящ евродепутат. Пред Дарик радио той заяви, че партийните спорове около служебния кабинет отслабват авторитета на бъдещото правителство.

По думите му бавенето на решението за влизането ни в Шенген води до огромни загуби в икономиката на България.

"Това са гигантски загуби за една страна заради това, че други страни, въпреки че сме изпълнили ангажиментите, не изпълняват своя част от договореността и правилата на Европейския съюз", заяви Станишев.

Относно влизането ни в еврозоната бившият министър-председател, коментира, че "се изисква много сериозна организация и подготовка, така че всичко да мине без трусове".

Според него трябва стабилност в управлението, поради множеството глобални геополитически промени, влияещи върху европейските икономики.

Сравнявайки ситуацията в политическото управление днес и правителството на Симеон Сакскобургготски, той коментира, че първото нещо, което ги различава е "усещането за отговорност на политиците пред държавата и пред хората, както и мотивацията да бъдат постигнати националните цели".

"Второто е политическата култура, а не днешните улични отношения между партиите", каза Станишев.