Две седмици всички мълчаха, после за няколко дни така се изляха в приказките, че създадоха повече проблеми. По-добре беше да продължат да мълчат. Преговорите винаги са труден момент за напасване на политически виждания и интереси на партиите. Те обичат тишината". Това коментира пред bTV бившият премиер на България Сергей Станишев.

"През 2005 година, когато се формираше Тройната коалиция, целият процес с първия, втория и третия мандат, отне общо 60 дни - много време. Но в крайна сметка се изработиха ясни формули, за да има успешно управление", каза Станишев и очерта, какви според него са принципите на една успешна коалиция.

"Първо - ясни и измерими политически цели, които дават обществения смисъл и полезността от съществуването на коалиция. Второ - ясни правила. В това управление не можем да кажем кой министър на кого е. Формулата 8-5-3, която беше много критикувана тогава, всъщност е по-чистата и почтената към избирателите, защото се основава на доверието, което е получено от гражданите, на квотния принцип."

Според Станишев, ГЕРБ-СДС са направили повече отстъпки - с поемането на втория мандат на ротацията, първият премиер да бъде на ПП-ДБ и формално всички министри - без Мария Габриел, да бъдат ПП-ДБ.

"Това изначално дебалансира. Много важен е начинът на изчистване на противоречията. В Тройната коалиция имаше коалиционен съвет, който периодично заседаваше и всички важни политически решения се вземаха на него и се огласяваха съвместно от тримата лидери. Беше немислимо това, което се вижда сега", отбеляза бившият президент на ПЕС.

Той посочи, че на европейско поле с Бойко Борисов лесно са намирали общ език.

Станишев смята, че отсъствието му от преговорите може да се обясни и с това, че Бойко Борисов е разделителна фигура за избирателите на ПП-ДБ.

"Много зависи от премиера. Премиерът трябва да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти", обясни Станишев. По думите му няма лесен коалиционен партньор, но трябва да се стремиш да намираш баланса.

"Ако не беше волята на Симеон Сакскобургготски, НДСВ тогава нямаше да влезе в управлението и щеше да има нови избори. Ако Мария Габриел има евопейски авторитет, а това е много важно в момента за България", заяви още той.

Бившият премиер посочи, че за да дадат земеделското министерство на ДПС, са били отделени горите от него.