Трябва ни Европа демократична, социална, така че да дава перспектива на всеки един човек. Това каза евродепутатът Сергей Станишев пред журналисти. Той участва на конгреса на Партията на европейската социалисти (ПЕС) в Рим, Италия, на 1 и 2 март, на който лявото политическо семейство ще избере своя общ кандидат за предстоящите евроизбори - Никола Шмит, предаде БТА.

По думите му всичко, което се случва, изисква силна социална политика, за да се чувстват гражданите сигурни.

Сега е важно да защитим социалния характер на Европа, защото за десните приоритет са финансовите инструменти, а крайнодесните са евроскептици, коментира Станишев.

Той отбеляза, че живеем в изключително нестабилно време от финансовата криза от 2008 , 2009 г. през ковид и стагнирането на икономическия живот, както и конфликтите в Украйна и Близкия изток.

Станишев изрази своята подкрепа за кандидатурата на кандидата на ПЕС за председател на ЕК.

"Социалната икономика и социалната държава преминаха през много битки. Хората искат просперитет и сигурност за своето бъдеще. В момента живеем в епоха на преходи - зелен, дигитален демографски. Свидетели сме на нова индустриална революция, хората се чувстват несигурни. Ето защо Никола Шмит е точният човек, който да покаже, че социалдемократите имаме много ясен план за бъдещето и как да защитим хората и техните социални права. Той доказа това с делата си - инструментът SURE запазване на заетостта за 100 млрд. евро, разширените Младежка и Детска гаранция. Теще остане приоритет за нашето политическо семейство и в бъдеще.", заяви Станишев.

Попитан как може да се активизира левият вот на предстоящите европейски избори, той посочи, че трябват усилия за обединение, обща листа, която е авторитетна и може да събуди проевропейска енергия.

Относно приемането на страната ни в Шенген по въздух и море Станишев заяви, че винаги е бил против частичните решения. Винаги съм казвал, че трябва да имаме по-твърд тон към тези, които нарушават европейските правила, в случая Австрия. Ние сме изпълнили всички европейски условия, каза българският политик. По думите му това, което прави Австрия, създава евроскептицизъм в една от проевропейските страни като България.