По повод две години от парламентарните избори и преполовяването на мандатите на правителството и парламента бившият министър-председател констатира, че България пада надолу като жизнен стандарт на хората,  конкурентоспособност на икономиката, нива на безработицата и в същото време бизнесът е смазан, съобщи БТА

"Такива приказки като тези, че ГЕРБ спасили страната от гръцкия сценарий, могат да се родят само в съзнанието на някой, който изобщо не разбира къде е била България и къде се намира сега. Със сигурност днес сме доста по-близо до подобен вариант, най-малкото защото половината от фискалния резерв, който им беше оставен, е изяден, най-малкото защото нараства държавният дълг", добави социалистът.

Според него най-големият провал на правителството е обещанието страната ни за три години да стане средно-европейска държава.
"ГЕРБ дойдоха на власт преди две години с предизборното обещание, че "България може", да, но ГЕРБ не могат. Некомпетентност, лобизъм, конфликт на интереси и полицейщина са основните характеристики на представителите на ГЕРБ във властта. Все по-силно управляващите залагат на силовите решения спрямо социални групи, съсловия и не на последно място спрямо медии", каза още Станишев, цитиран от БГНЕС. 
По думите му управляващите са върнали държавата с десет години назад, а парламентът е допуснал правителството да го използва като изтривалка.

От БСП настояха за незабавно спиране на процедурата по разглеждане на промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изваждането от забранителния списък за приватизация на предприятия като "Български пощи" и агенцията за дипломатически имоти.

Против приватизирането на пощите се обявиха и от СДС.
"В развитите демокрации пощите са държавен монопол. За нас има скрит интерес и предварително уговорена схема. Има достатъчно други неща, които подлежат на приватизация, като "Булгартабак" и Българската фондова борса", заяви лидерът на сините Мартин Димитров.

"Оценката на ДПС за управлението на страната година след изборите беше, че се отбелязва краят на романтичния период за ГЕРБ. Две години след вота се отбелязва началото на жестокия реализъм". Това заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан на пресконференция в централата на партията.

От партията призоваха Бойко Борисов да си подаде оставката.
"Нуждаем се от правителство, което да извади страната от кризата. България навлиза в тежка депресия и е време за избори "3 в 1". Това беше власт, конструирана на откровено емоционална вълна", коментира Местан.

По думите му лозунгът "Да свалим ДПС или БСП от власт" може би е добра стратегия за печелене на избори, но той не представлява политическа програма. Местан изтъкна още, че преди две години председателят на партията Ахмед Доган е предупредил, че се задава модел на управление, базиран на харизмата на един лидер, целяща да замести липсата на експертиза.
"Тази прогноза на Ахмед Доган се сбъдна", добави заместникът му.

По-рано днес и министър на финансите Симеон Дянков подкрепи премиера в  добрата самооценка за работата на кабинета и заяви, че до края на мандата българите ще са по-богати от румънците, защото вече сме минали през най-голямата криза. Определено мислим за втори мандат, каза още вицепремиерът.


„Истински се радвам, че БСП и ДПС искат оставката ни, защото това отговаря на всички пускани от тях твърдения за водене на задкулисни преговори. Тези твърдения са пускани през услужливите им медии", коментира пред "Фокус" нападките на опозицията самият Бойко Борисов.

Последна актуализация в 17,30 ч.