Политолозите Евгений Дайнов и Васил Гарнизов, както и социологът Цветозар Томов, изразиха мнение, че не е необходимо да има академична длъжност "доцент", а да останат само "асистент" и "професор", съобщи БТА.

Проектът е част от пакет от законодателни мерки и през януари ще бъде представен Законът за висшето образование, каза по време на дискусията министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов. Той допълни, че в сряда ще внесе в Министерския съвет проекта на Закона за развитие на академичния състав.

Министърът добави пред журналисти, че смята за по-правилен по-радикалния текст на проекта, поискан на дискусията. "Ако в този вид се приеме законопроектът, доцентите, които са преминали досега през (Висшата атестационна комисия) ВАК, ще бъдат приравнени на професори", каза още Игнатов.

Медийният експерт Георги Лозанов посочи, че за изминалите 20 години не се е случило идването на 10 ноември в областта на науката и висшето образование. По думите му това идване ще стане с този законопроект, който ще закрие ВАК и университетите ще получат автономия да присъждат академичните длъжности.
Лозанов каза, че трябва да се промени и съществуващата система на акредитация на висшите училища.

Цветозар Томов смята, че би трябвало да се приеме, че преподавателите, които четат лекции в два университета едновременно, имат конфликт на интереси. Социологът предложи да отпаднат и безсрочните договори за академичните длъжности.

Политологът Огнян Минчев препоръча Апелативната комисия към образователното министерство, която ще замени ВАК, да има добър представителен характер, за да се избегнат основанията за политически назначения.

Евгений Дайнов пък определи ВАК като "средновековна, закрита, затворена организация, тип "инквизиция", която се характеризира с това, че в нея се упражнява фриволна, лекомислена, произволна и садистична власт".