Американският посланик в България Н. Пр. Херо Мустафа заяви, че започва усилена работа за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията в страната. В тези усилия ще бъдат включени новият съветник от Департамента по правосъдие, който ще пристигне в София само след няколко дни, държавните органи и гражданският сектор.

Това посланик Мустафа каза по време на първата си публична лекция от стъпването ѝ в длъжност на тема "Отношенията САЩ - България: Следващите 30 години", организирана от Атлантическия клуб в България.

В изказването си Херо Мустафа акцентира на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, категорична бе посланикът.

За справяне с корупцията ще бъде предприет многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки, закани се посланик Мустафа.

"Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави", обясни Херо Мустафа, цитирана от "Фокус".

По нейните думи, за тази цел ще се използват инструменти, "които имат зъби" - за такива например посланикът посочи този раздел 7031C. Съгласно американското законодателство: "в случаи, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранните служители са били замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства не могат да влизат в Съединените щати". За такива могат да се смятат всякакви официални лица - държавни служители, депутати, висши магистрати и др.

"Подобни твърди мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България", каза още посланик Мустафа, цитирана и от Дойче веле.

Американският посланик обърна внимание и на медийната среда и свободата на словото, като подчерта, че всяка силна демокрация трябва неотклонно да брани медийната свобода и да уважава гласа на малцинството.

По думите на Херо Мустафа само когато се чуят всички гласове и когато гражданите вярват на своето правителство и на държавните институции, България може да достигне своя пълен потенциал. Страната ни ще получи подкрепа от САЩ в посока на насърчаване на свободното и прозрачно медийно пространство, както и с насока закрила на човешките права.