То беше разпоредено по делото, образувано след жалба на инициативния комитет за провеждане на референдума, начело със Слави Трифонов, срещу решението на ЦИК за резултатите, съобщи "Правен свят".

От "Шоуто на Слави" настояват решението да бъде отменено, като твърдят, че са направени много нарушения и настояват да се установи дали те са повлияли, така че да нe се съберат достатъчно гласове резултатите от допитването да са задължителни. Според ЦИК около 12 000 гласа не достигат, за да бъде задължен парламентът да намали субсидията на партиите и да въведе мажоритарни парламентарни избори в два тура.

На 13 декември съдът назначи математико-статистическа експертиза, която получи срок от 10 дни, за да отговори на серия от въпроси, включително и да извърши повторното преброяване на бюлетините и пликовете в 44 секции.

То обаче се забави, защото се оказа, че един от назначените от съда трима експерти е починал и трябваше да бъде заменен с друг.

Сега вещите лица са поискали удължаване на срока за приключване на експертизата.

Освен това те са поискали ЦИК да им предостави и чувалите с книжата от изборите за президент от три секции. Причината - когато отворили тези за референдума във въпросните секции, в тях е нямало пликове.

"С оглед опита си при преброяване на бюлетините в останалите СИК, вещите лица считат, че липсващите бюлетини и пликове от националния референдум по грешка се намират в чувалите за избор на президент и вицепрезидент", посочва ВАС в определението си от петък, с което удължава срока за изготвяне на експертизата с още 10 работни дни.

Съдът задължава ЦИК да даде достъп на тримата експерти до книжата от вота за президент в трите секции.

Междувременно днес от ГЕРБ съобщиха, че са готови със законопроект за прилагане на мажоритарната система, който ще внесат в четвъртък и смятат, че той може да бъде разгледан в рамките на 3, максимум 4 седмици. Заради това още вчера от партията призоваха новоизбрания президент да удължи живота на този парламент.