С нови критики срещу досегашната власт президентът Румен Радев прие на "Дондуков" 2 кандидата за служебен премиер Димитър Главчев и му възложи да състави служебно правителство.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Държавният глава очаква Главчев най-късно следващата събота да му предложи състав на Министерски съвет. Тогава ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните консултации.

Президентът призова за "максимално политически неутрален кабинет", който трябва да отговори и на очакванията на хората за решаване на належащите проблеми пред държавата, наред с организирането на прозрачни избори.

"Страната ни е изправена пред безпрецедентна конституционна криза", заяви Радев. Държавният глава посочи, че партиите не са успели да осигурят стабилно управление, но са ограничили максимално правомощията на президентската институция.  По думите му не може да насрочи избори, докато не бъде излъчено служебно правителство.

Радев благодари на Димитър Главчев, че единствен се е нагърбил да изпълни тази тежка мисия да състави правителство.

Снимка: БТА

След като Радев му възложи да предложи състав на служебно правителство Димитър Главчев заяви, че решението му е било трудно, но не е имало алтернатива. В противен случай държавата е щяла да бъде хвърлена в конституционна криза.

Снимка: БТА

"Ще представя състав на правителство, равно отдалечен от всички политически сили - от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото", каза кандидатът за служебен министър-председател и обеща да върне с проектокабинет след седмица.

Снимка: БТА

"Преди осем месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абсолютно задължителна. Който иска, може да отиде и да попита в Сметната палата дали съм проявил някакво пристрастие. Смятам да продължавам в същия дух", каза още Главчев, след като получи мандата.

На излизане от Президенството той заяви, че ще се стреми към избори "две в едно", както настояват останалите парламентарно представени партии. Той подава оставка като председател на Сметната палата.

Снимка: БТА

След като Главчев предложи на държавния глава състав на кабинет, Румен Радев трябва да проведе политически консултации с шестте парламентарни партии, за да се вземе окончателно решение за назначаването на служебното правителство. От това зависи и кога ще са изборите за нов парламент.

Изборът на служебен премиер бе направена по нови правила. Последните промени в Конституцията ограничиха възможностите до общо 10 фигури на публични длъжности, от които държавният глава трябваше да посочи един. Листата се скъси до девет, след като тази седмица заместник-омбудсмана подаде оставка. В два поредни дни Румен Радев проведе консултации с потенциалните кандидати за служебни премиери. Срещна се поотделно с председателя на Народното събрание, с управителя на БНБ и с председателя на Сметната палата. Вчера държавният глава проведе останалите шест срещи - с омбудсмана, с тримата подуправители на БНБ и с двамата заместник-председатели на Сметната палата. Президентът разкритикува конституционните промени за избор на служебен премиер. Toй коментира, че когато изборът е ограничен не може да доведе до най-добрия резултат.

5 часа след края на консултациите президентът избра за кандидат за служебен премиер председателя на Сметната палата Димитър Главчев.