"Внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти", така Деница Сачева от ГЕРБ коментира пред БНТ изборът на Димитър Главчев за служебен премиер.

Сачева коментира, че не може да разбере двойните стандарти в случая. 

"Как така г-н Гюров щеше да бъде независим, безпристрастен, морален, честен и т.н. , а г-н Главчев няма да е. Нека да не бързаме с упреците. Нека да не раздаваме непрекъснато обвинения, защото мисля, че това са твърде прибързани думи и нека да видим кои ще бъдат наистина министрите, които ще предложи г-н Главчев".

Ротацията беше въпрос на технически подробности. Започна да се развива като проблемен сюжет, когато беше поставена темата кой да бъде външен министър. Последва поредица от нелогични действия - на 6-ти март беше подадена оставка, без да бъде уведомена, един меморандум беше обявен, заедно с ултиматум в него - или се приемат текстовете или избори 2 в 1. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в тези разговори с желание за съвместно управление, заяви депутатът от ГЕРБ. 

Кабинетът винаги е бил "Денков-Габриел". Хората, които подадоха отвод бяха представени като експерти, дали съгласието си за кабинет. Хората, подали отвод веднага когато това бе поискано от политически централи . По-любопитни са действията на министъра на земеделието, който отказа да е министър в кабинета "Габриел-Денков", но обяви, че е готов да е част от служебен кабинет. Всички тези неща са нелогични и безпринципни, подчерта тя.

"Мария Габриел взе лидерско решение, което беше свързано с това да продължим напред, а не да се бавим и губим време за управление в стремежа да стигнем до втория мандат. Не за първи път за Продължаваме промяната (ПП) тези знаци и фетиши имат много голямо значение. За момента победата е само в опаковката", посочи Сачева.

"Искаме съдебна реформа, но не революция, която прави партиите прокуратура, пленарна зала в НС - следствие и медиите - съд. Съдебна реформа, която е добре обмислена, в която гласът на професионалната общност е чут, без натиск", поясни депутатът от ГЕРБ.

"Когато говорим за хората в списъка от потенциални премиери там свързани с ГЕРБ са само двама - Росен Желязков и Димитър Главчев. В КЕВР няма нито един представител на ГЕРБ. Иван Иванов, избран там като представител на Реформаторския блок, който вероятно още е част на ДСБ, бе махнат от КЕВР с правила, написани от ПП и обявени за противоконституциони и той на практика бе върнат против собствената си воля. Едва ли този тип промяна в регулаторите е полезен за хората", обясни тя по повод смените в регулаторите.

Сачева коментира, че Конституция създава проблеми. Това е доказателство, че с промените не трябва да се бърза, промените не трябва да бъдат правени на инат и да са опаковани по такъв начин, че ако не се случат до определена дата ще последва апокалипсис, коментира депутатът от ГЕРБ.

Има теми, които ще бъдат повдигнати, като тази за омбудсмана. Г-жа Ковачева ще подаде оставка, зам.-омбудсманът вече подаде. Това е решение, което ще бъде взето между парламентарните групи. Категорично не трябва да се бърза. Не можем да оставим в безвремие една институция", подчерта Сачева.

"Настояваме за толерантна кампания. Трябва да бъде проявен разум и далновидност. Ако отново ще хвърлим страната в поредните скандали и военни действия помежду си и след това ще търсим съгласие - само ще загубим времето на хората. В ГЕРБ-СДС няма нито един човек, който да се страхува от разкрития и ефективна съдебна система, разследвания - всичко, което непрекъснато се внушава. В ПП има достатъчно хора, за които са повдигнати съмнения по отношение на различни действия - разкриване на документи с конфиденциална информация, корупция, "Чаталджа" и т.н", каза Деница Сачева