Димитър Главчев даде дума пред президента Радев, че след 7 дни ще му предаде състав на Министерски съвет, който да е "равноотдалечен от политическите сили". При церемонията на "Дондуков 2" той обяви, че е бил последен възможен вариант за премиер, като при отказ от негова страна алтернативата е била конституционна криза.

"Това беше трудно решение и за двама ни, но каква беше алтернативата, тъй като аз останах последен, който можеше да реализира процедурата, която е записана в конституцията. Алтернативата беше да хвърлим държавата в конституционна криза с неясни последици", започна изказването си Димитър Главчев.

След това той заяви, че подхожда с отговорност към възложената задача и няма друг избор освен да я изпълни така, както е разписана в Конституцията,

"Твърдо заявявам, че ще Ви представя състав на правителство, равноотдалечен от всички политически сили, състав от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото. Аз съм сигурен, че има и във ведомствата, и в министерствата такива хора, които могат да поемат тези функции. Ще направя така, че да не се срамувате при подписване на указа за правителство", даде дума Главчев.

Той каза, че е напълно наясно, че основната функция на служебното правителство е организирането на честни избори, но приема предупреждението на Румен Радев, че още от първия ден ще се наложи да поеме пълната отговорност на всяко едно правителство. "Основната функция пък на всяко управление е да подобрява живота на гражданите", отчете Главчев.

Той се зарече да продължи да утвърждава евроатлантическия път на България, "тъй като този път е избран много отдавна", а в защита на обещанието си за равноотдалечен от всички партии кабинет разкри, че планира да представи кандидатите на "политическите сили, за да се убедят и те в това".

В края на обръщението си Димитър Главчев отново подчерта, че ще изпълнява отговорно функциите си, като даде пример с досегашната си работа в Сметната палата.

"Струва си да припомня, че преди 8 месеца станах председател на Сметната палата, където деполитизацията е абоклютно задължителна. Който иска, може да попита всеки един, който работи там, дали съм проявил някакво пристрастие за тези 8 месеца. Смятам да продължавам в същия дух", завърши Димитър Главчев.

Минути по-късно пред журналистите, събрали се пред президентството, Димитър Главчев коментира, че целта е избори "две в едно". "Ще търся министри, които са експерти, равно отдалечени от всички политически сили", подчерта той.

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 година в София. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 - 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.

На 28 юли 2023 г. Димитър Главчев беше избран от настоящото Народно събрание за председател на Сметната палата, след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа "за", 34 - "против", 6-има се въздържаха. "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС.