Президентът избра да посочи шефа на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер на България - това съобщиха от прессекретариата на президентството, след като последователно в рамките на два дни Румен Радев разговаря с всички лица, които могат да заемат поста след конституционните промени. 

На 30 март от 14.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство, уточниха от "Дондуков" 2.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че "истински се надява" президентът да не посочи Димитър Главчев, след като каза и че "много държи и няма да го позволи по никакъв начин" служебен премиер да е Росен Желязков. Настояването си Борисов аргументира така: 

"Към г-н Желязков ще впрегнат цялата агитационна мощ на групата на партията на изпълнителната комисия на групата да не ни ги причиняват. Защото цялата кампания ще мине все едно ние управляваме. Ние управляваме след като сме спечелили избори, а не да сме втори, трети или пети и да искаш да управляваш цялата държава. Когато ГЕРБ управлява, управлява лидерски, с цялата си мощ - в името и за благото на хората". 

Самият Главчев днес не коментира пред журналисти как е протекла срещата му с президента, както и дали е склонен да поеме управлението на държавата до изборите. 

Новината за избора на Радев посрещна доскорошната говорителка на ПП Лена Бориславова в студиото на "Панорама" по БНТ, където бе гост заедно с Деница Сачева от ГЕРБ-СДС. Бориславова я поздрави, като посочи, че ГЕРБ губят "ролята на удобната опозиция в управление и ще трябва да станат отговорни управляващи". 

Сачева отвърна, че "внушенията, че Димитър Главчев е кандидат на ГЕРБ са абсолютно нерелевантни, защото в момента, в който той беше избран за председател на Сметната палата, той няма политически ангажименти". Тя добави, че не разбира двойните стандарти в случая: "Как така г-н Гюров щеше да бъде независим, безпристрастен, морален, честен и т.н. , а г-н Главчев няма да е". 

Социалистът Кристиан Вигенин пък коментира, че "ГЕРБ все пак ще има министър-председател". Според него "това е резултатът от Конституционната реформа на ПП-ДБ и на ГЕРБ и ДПС". Вигенин добави, че чака с нетърпение да види кой ще е министърът на вътрешните работи, "който трябва да осигури заслона на "купуването на гласове".

Досега изглеждаше, че изборът на президента ще е труден, тъй като сред посочените от Конституцията възможности за избор на служебен премиер не се видя особен ентусиазъм да се заемат с тази роля. Посоченият кандидат обаче има право да откаже предложената му възможност. 

В последните два дни държавният глава пренареди програмата си, за да се срещне с председателя на Народното събрание Росен Желязков, с управителя на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев и неговите двама заместници Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

В списъка с потенциалните кандидати бе и омбудсманът Диана Ковачева, но предстои тя да отиде като съдия в Съда по правата на човека в Страсбург. Заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова пък подаде оставка заради възможността да бъде избрана за служебен премиер. 

Основна задача на служебното правителство е да организира изборите. Засега все още има време те са се проведат "2 в 1" с европейските, които са през юни. 

Кой е Димитър Главчев?

Димитър Главчев е роден на 15 август 1963 г. в София. Висше образование получава, дипломирайки се 1987 г. в УНСС със специалност "икономист-счетоводител". Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител и регистиран одитор. Има над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. 

Беше депутат от ГЕРБ в шест последователни парламента - от 41-вото до 46-ото НС. Заема и поста на председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 - 17.11.2017 г. Заместник-председател е в 43-ото Народно събрание. 

Номинацията му за председател на Сметната палата дойде от ГЕРБ и беше избран с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС на 28 юли 2023 година за 7-годишен мандат. 

Говори английски език и руски език.