Истинското европейско обединение е изградено на основата на споделени културни ценности, а не финансови средства.

Това е заявил президентът Румен Радев във видеоконферентен разговор с генералния директор на Организацията за образование, наука и култура на ООН (ЮНЕСКО) Одри Азуле, който се проведе по повод 65-годишнината от присъединяването на България към Организацията, съобщиха от президентския прессекретариат.

В разговора е участвал и министърът на културата в служебния кабинет проф. Велислав Минеков.

България цени високо усилията на Одри Азуле за реформиране на ЮНЕСКО, за дигитализация на част от културно-историческото наследство и за отваряне на Организацията към младите хора, е подчертал Румен Радев. Държавният глава е откроил активното участие на България в проектите на Организацията за опазване на културно-историческото наследство в страната ни и за мисията на ЮНЕСКО по света. Програмите за ЮНЕСКО дават възможност за много млади българи да опознаят по-добре своето минало, културните традиции и наследство на своя народ, е посочил президентът.

Перспективите за задълбочаване на отличното партньорство между България и ЮНЕСКО в областта на образованието, науката и културата, също са били обсъдени по време на срещата. Сред темите на разговора са били и постиженията и опита на страната ни в разкриването и опазването на исторически и културни находки в областта на подводната археология.

Румен Радев е изразил и подкрепата на България за втори мандат на Одри Азуле като генерален директор на ЮНЕСКО.

В специално видеопослание генералният директор Одри Азуле отправи поздравление към България по повод 65-годишнината от присъединяването на страната ни към ЮНЕСКО, информират от президентския прессекретариат.