Идеята за създаването на склад данни, която премиерът лансира вчера, е да го кажа по-меко - несъстоятелна. Това е абсурд. Такъв масив ще създаде корупционна среда, ще създаде надскачане между двете бази данни на Агенцията по вписванията и на този склад. Това каза председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция, на която коментира проблема с достъпа до Търговския регистър.

"В сегашната структура на Агенцията по вписванията на няколко места е предвидено да се съхранява базата данни", поясни Петков. Той даде за пример Китай, където е създадена такава информационна структура и в момента се търгува с данни с пълна сила.

Румен Петков настоя премиерът Бойко Борисов да оттегли своята идея за единно хранилище за данни от регистрите.

"За проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на ръководството на Агенцията по вписванията и на фирмите по поддръжката му през годините. Две неща трябва да се кажат достатъчно ясно. От гледна точка на законовото конструиране на Агенцията по вписванията, нещата са направени по най-добрия начин. Има предвидени всички гаранции за изграждането, съхраняването на информационните масиви. Очевидно проблемът е на поддръжката", каза той.

Припомняме, че вчера вицепремиерът Томислав Дончев каза преди заседанието на МС, че държавата планира да изгради единно хранилище, в което всички регистри да правят копия на информацията си.

Ниските цени и калпави дискове са виновни. Така премиерът Бойко Борисов описа проблема с блокирането на Търговски регистър.