Това каза по БНТ самият Овчаров по повод на оттеглената си преди няколко дни оставка като председател на софийското БСП.

"Оттеглих си оставката за трети пъти, за да не се каже, че на мой гръб се прави промяната в БСП. По същия начин след оставката ми като министър на мой гръб се сложи корупцията. Сега на семинара в Хисаря се говореше - ще ни дойде реда след загубата на изборите. Е няма да ни дойде реда - има преформатиране на политическото пространство", заяви Овчаров, цитиран от БГНЕС.

Той добави, че няма лични битки с никого - нито със Сергей Станишев, нито с Кирил Добрев, нито с Ивелин Николов.

"Има хората, които винаги ще гласуват за БСП, за тях лидерът на партията е лидер на партията и те дори и да не са съгласни с него винаги ще гласуват за БСП. Това не са лицата на промяната, но Георги Кадиев е лице на промяната. Като типаж Кадиев е новият лидер, независимо, че все още му липсва партиен опит", подчерта председателят на софийската организация на левицата.

"Засилихме една кандидатура, едно ново лице с личността на Георги Кадиев и като кандидат за кмет и като лидер в БСП. Но в това време се случиха много неща в БСП - манипулациите по време на избора за Изпълнителното бюро на БСП на конгреса. Безсилието на политическото ръководство, което си позволи да си служи с манипулации, това не е новото лице на БСП. Как да повярват хората, че БСП се променя - още на първите избори започват манипулации", разкритикува своите бившият министър.

"Ако ние продължим с това ръководство, ще загубим и следващите избори срещу Бойко Борисов. Затова до година, година и половина трябва да има ново ръковдство на пратията. Това е положението, ако не стане ще продължим да си живуркаме и да се радваме на подкрепа 9 или 13%, както посочиха социолозите на семинара в Хисаря", допълни Овчаров.

По думите му той е съгласен с президента за преформатиране на лявото пространство и смята, че това не е против БСП.
"Аз го виждам нещо като ПАСОК (гръцкото социалистическо движение, сега управляваща партия - б.р.). Аз си позволих да говоря сега, ако си бях позволил да говоря 2007 г., когато си подадох оставката като министър и бях отстранен, мина се през отстраняването на Румен Петков, имаше несъгласия с Първанов и се стигна до двубоите между Станишев и Борисов. Ако бях назовал тези имена тогава, щяхме да се изчистим в партията, но щях да проваля управлението и БСП. Но сега няма да мълча и ще го кажа и за да бъда честен пред себе си", категоричен бе той.

"БСП не е партията на прехода и на лявата идея, не е изхабена, изхабени са нейните лидери и трябва да дадат право на новите лица", заяви още Румен Овчаров.

Според него настоящето правителство се справя по-зле от предишното в различни области, като социалната политика например.
"Най-голямата му грешка са некомпетентните лица на ключови позиции, втората грешка - много пара в свирката, като с това, че бързо ще усвояват еврофондовете, и третият провал е по-отношение на финансовата политика, правителството на ГЕРБ не направи нищо за антикризисната политика", счита бившият министър на икономиката и енергетиката.

"Намаляват се с 10% плащанията на българските фирми, а се вдигат на турската фирма, правеща магистрала "Люлин". Притиска се българският бизнес за сметка на чуждия. Министър Дянков не е наясно как се прави бюджетен дефицит и го прави за сметка на бизнеса, общините и хората. И то го отчете на касов принцип с тези 530 млн. лева. Ще стане така, че България ще компрометира един 12- годишен изграждан авторитет във финансовата сфера. По този начин България ще влезе в групата на страни на Гърция, които шикалкавят", добави още червеният депутат.

По думите му България скоро няма да влезе в Еврозоната. Той смята, че нещата се движат от вицепремиера Дянков, а не толкова от Синята коалиция или в частност ДСБ, както считат някои.
"Аз не мисля, че е сериозно да има някаква дестабилизация на пролет, но това не означава, че ГЕРБ управляват компетентно", убеден е Овчаров.